Grčka odbila potpisati izjavu o dugu sročenu u "atmosferi zastrašivanja"

Grčka odbila potpisati izjavu o dugu sročenu u "atmosferi zastrašivanja"

Foto: Hina

GRČKI premijer Aleksis Cipras istaknuo je u četvrtak u Bruxellesu da njegova zemlja nikog ne ucjenjuje i da se neće dati ucjenjivati.

"Grčka ne ucjenjuje i ne prihvaća ucjene", rekao je Cipras na konferenciji za novinare nakon završetka summita, prvoga na kojem je sudjelovao novi grčki premijer.

Na summitu nije bilo rasprave o Grčkoj, osim što su čelnici upoznati s tijekom sastanka euroskupine u srijedu navečer, koji je završio bez zajedničke izjave, iako je gotovo bila dogovorena.

"Atmosfera zastrašivanja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dio sudionika maratanskog sastanka euroskupine već je otišao, misleći da je dogovorena zajednička izjava i da je na nju pristao i grčki ministar financija Janis Varufakis. Među onima koji su već bili otišli, uvjeren da je izjava prihvaćena, bio je i njemački ministar Wolfgang Schaeuble. Međutim, Varufakis je nakon još jednih konzultacija s Atenom odbio potpisati tu izjavu.

> "Grexit" bi se odigrao iznenada, brzo i pod okriljem noći

Cipras se požalio da je taj sastanak održan u "atmosferi zastrašivanja" opasnošću od bankrota ako Grčka ne prihvati prijedloge svojih europskih partnera.

"Mi nismo potpisali i nije se dogodila nikakva katastrofa", rekao je Cipras.

Ključni razgovori o položaju i budućnosti Grčke u eurozoni održat će se u ponedjeljak, 16. veljače, na sastanku ministara financija eurozone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara