Grčka uvodi "veliki porez" za sve građane čija ukupna imovina prelazi 300.000 eura

Grčka uvodi "veliki porez" za sve građane čija ukupna imovina prelazi 300.000 eura

Foto: Hina

NOVA GRČKA vlada priprema reformu poreznog sustava kojom će uvesti posebna davanja na "veliku imovinu" (LPT). Prema pisanju Greek Reportera, porezi će udariti na sve što je skupocjeno i prelazi vrijednost od 300.000 eura.

Novi, jednostavniji i pravedniji sustav bi trebao povećati prihode države i istovremeno odgovoriti na kritike europskih partnera da bogati Grci ne plaćaju poreze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LPT se izračunava na temelju sve imovine poreznog obveznika i zamjenjuje jedinstvenu taksu koja se primjenjivala na nekretnine. Porez će morati platiti svatko tko posjeduje imovinu veću od 300.000 eura. Primjerice, nezaposlena osoba koja je naslijedila veliku nekretninu će također plaćati LPT.

Planira se i povećanje neoporezivog godišnjeg dohotka na 16.000 eura po domaćinstvu s dvoje djece, odnosno na 19.000 eura za kućanstva s troje djece. Uvest će se i potrošački porez na skupocjena vozila, brodove, zrakoplove, helikoptere, bazene i druge luksuze.

Vlada građane s niskim primanjima namjerava rasteretiti i poreznim olakšicama, pa će kućanstva s godišnjim prihodom manjim od 15.000 eura plaćati niže naknade za komunalne usluge i nekretnine. U indirektnom oporezivanju, Grci namjeravaju smanjiti porezna davanja na osnovne prehrambene proizvode i obnovljive izvore energije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara