Grčka zatražila produljenje sporazuma o financijskoj pomoći

Grčka zatražila produljenje sporazuma o financijskoj pomoći

Foto: Hina

GRČKA je u četvrtak od eurozone zatražila produljenje financiranja za šest mjeseci, ali uz drukčije uvjete od onih koji prate postojeći međunarodni program pomoći koji istječe 28. veljače, rekao je dužnosnik grčke vlade.

Točnije, Atena je zatražila produljenje "Glavnog sporazuma o financijskoj pomoći", rekao je dužnosnik.

Međutim, takvo produljenje financiranja znači da bi se uvjeti po kojima bi se novac isplaćivao razlikovali od dosadašnjih, navodi Reuters.

Međunarodni program pomoći Grčkoj istječe 28. veljače. Program prate stroge mjere štednje koje vlada ljevičarskog premijera Aleksisa Ciprasa više ne želi.

Cipras želi prijelaznim aranžmanom pokriti financijske potrebe zemlje, koja bi uskoro mogla ostati bez novca, dok ne pripremi cjelovit program reformi za gospodarski oporavak.

Predsjednik euroskupine, foruma ministara financija eurozone, Jeroen Dijsselbloem potvrdio je na Twitteru da je primio grčki zahtjev da se financiranje produlji za šest mjeseci, ne ulazeći u pojedinosti o njegovu sadržaju.

Zahtjev će biti razmotren tijekom poslijepodneva na sastanku visokih dužnosnika eurozone u Bruxellesu.

Ministri financija eurozone okupit će se ili razgovarati telefonom o Grčkoj u petak ako ocijene da je grčki zahtjev valjan.

Njemačka i druge članice eurozone protive se produljenju pomoći Grčkoj bez provedbe reformi.

"Ako se ne postigne dogovor za Grčku će odmah nastupiti teška vremena"

Cilj Grčke je uskoro postići dogovor sa partnerima u eurozoni, izjavio je danas glasnogovornik Ciprasove vlade.

"Radimo sve što je potrebnio kako bi postigli dogovorkoji bi bio dobar za obje strane. Naš cilj je uskoro postići dogovor," rekao je Gabriel Sakellaridis za Skai TV.

Jučer je američki ministar financija Jack Lew upozorio Grke da ih čekaju teška vremena ako ne postignu dogovo s EU.

"Ako se ne postigne dogovor za Grčku će odmah nastupiti teška vremena", ocijenio je Lew, navodi se u ispisu telefonskog razgovora koji su u srijedu vodili taj čelnik američke administracije i grčki ministar financija Janis Varufakis.

U petak izvanredni sastanak euroskupine o Grčkoj

Ministri financija 19 članica eurozone sastat će se u petak popodne na izvanrednom sastanku kako bi razmotrili zahtjev Grčke za produljenje financijske pomoći, potvrđeno je u četvrtak u Vijeću Europske unije.

U sklopu priprema za taj sastanak, u četvrtak popodne održat će se sastanak visokih dužnosnika koji će razmotriti grčki zahtjev.

Grčka je u četvrtak od eurozone zatražila produljenje financiranja za šest mjeseci, ali uz drukčije uvjete od onih koji prate postojeći međunarodni program pomoći koji istječe 28. veljače.

Međunarodni program pomoći Grčkoj istječe 28. veljače. Program prate stroge mjere štednje koje vlada ljevičarskog premijera Aleksisa Ciprasa više ne želi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara