Grčki parlament će "ubiti svaki pokušaj usvajanja" TTIP-a

Grčki parlament će "ubiti svaki pokušaj usvajanja" TTIP-a

Foto: Novi kabinet grčke vlade/Hina

ČLANOVI novoizabrane grčke vlade su oduvijek bili sumnjičavi prema Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) rekao je za EurActiv novi ministar administrativnih reformi Georgios Katrougkalos.

> I Hrvati se uključili u borbu protiv TTIP-a, "nove ACTA-e" za koju navijaju velike korporacije

Prema njegovim riječima, vladajuća koalicija ljevičara i desničara će iskoristiti pravo veta u grčkom parlamentu kako bi "ubila svaki prijedlog o usvajanju sporazuma u njegovom aktualnom obliku".

Katrougkalos je sličan stav iznio i prije izbora, rekavši da parlament u kojem dominira Siriza nikad neće ratificirati trgovinski sporazum između SAD-a i EU.

"Ja vam mogu jamčiti da parlament u kojem Siriza ima većinu nikad neće ratificirati dogovor. I to će biti veliki poklon ne samo Grcima već svim ljudima Europe".

Siriza je nakon izbora dogovorila neobičnu koaliciju s desničarima iz stranke Nezavisnih Grka koji dijele stav o TTIP-u i protive se zakonima utkanima u sporazum koji pogoduju velikim korporacijama.

Pred usvajanjem sporazuma o trgovini je dugačak put, ističe EurActiv. Nakon završetka pregovora koji mogu potrajati duže od godinu dana, sporazum mora jednoglasno prihvatiti Vijeće Europe, a potom i većina u nacionalnim parlamentima svih članica EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara