Greškom završili na Mrsićevoj "listi srama" pa izgubili posao od 200 milijuna kuna, radnici ostaju bez posla

Greškom završili na Mrsićevoj "listi srama" pa izgubili posao od 200 milijuna kuna, radnici ostaju bez posla
 Foto: Hina
 
TVRTKA Osijek Koteks izgubila je posao vrijedan 200 milijuna kuna zbog neopravdane objave na "listi srama“ zbog neisplate plaća radnicima, tvrdi Hrvatska udruga poslodavaca.
 
Osijek Koteks uplatio je sve plaće radnicima uključujući i onu za lipanj 2014. što je evidentirano i u nadležnoj Poreznoj upravi. Na zahtjev da im se objasni zašto su se ipak našli na listi dano im pojašnjenje da su na nju dospjeli "temeljem nadzora inspektorata iz 2012. i 2013. godine, a koji je sustav arhivirao tek ove godine", navode iz HUP-a.
 
I tada se radilo o prijestupu i kašnjenju plaće od nekoliko dana za što je tvrtka i kažnjena, navodi HUP. U međuvremenu je stabilizirala poslovanje, ali ga je objava na listi srama ponovno ugrozila iako je nakon prigovora Osijek Koteks maknut s liste. No, i nekoliko dana na listi je bilo dovoljno za ozbiljnu štetu.
 
Zbog objave na listi izgubili bankovnu garanciju za posao
 
Naime, dan nakon što je objavljena tzv. lista srama održan je izvršni odbor jedne od najvećih banaka koji je trebao potvrditi odobrenje garancije za posao od 200 milijuna kuna, no zbog liste srama, odustali su od garancije smatrajući da je poslovanje s takvom tvrtkom rizično. Osijek Koteks zbog toga je izgubio posao vrijedan 200 milijuna kuna.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
462 radnika mogla bi ostati bez posla
 
"Hrvatska udruga poslodavaca u više je navrata ukazivala na probleme javnog objavljivanja liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaću, ne zato što želi štiti poslodavce koji ne poštuju zakon, već zato što se objavljivanjem liste može nanijeti velika šteta poslodavcima koji se na istoj nađu bez razloga, a s druge strane vrlo su upitni pozitivni učinci ovakvih javnih objava.“, stoji u priopćenju HUP-a.
Posljednja lista srama koja je trebala biti popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće puna je pogrešaka, a neopravdanim uvrštavanjem pojedinih tvrtki na listu njima se ugrožava ne samo ugled već i cjelokupno poslovanje.
 
Zahvaljujući nepotrebnoj i krivoj objavi, gotovo je sigurno da će 462 radnika ostati bez posla i bez plaće u sektoru koji je i ovako prepolovljen uslijed teških posljedica krize, upozoravaju iz HUP-a.
 
HUP: Bavite se nadzorom i kažnjavanjem, a ne objavama lista
 
Iz HUP-a nadalje navode da "ne postoje nikakvi opravdani razlozi da se nadležne institucije redovno ne bave nadzornom i kažnjavanjem svih poslodavaca koji ne isplaćuju plaću i bez javnih objava lista. No, kada je već donesena odluka o javnom objavljivanju takve štetne i nepotrebne liste, najmanje što su odgovorne institucije mogle učiniti je dobro provjeriti utemeljenost podataka koje se javno objavljuje. Ovako se i objavom neprovjerenih podataka nastavlja ugrožavati i tvrtke i radna mjesta za čiji se opstanak poslodavci ionako teško i naporno bore već šest godina koliko traje kriza u Hrvatskoj.“
 
Situacija u hrvatskom gospodarstvu vrlo je teška i sve dok se ne počnu rješavati strukturni problemi i otklanjati brojne prepreke gospodarskom oporavku i rastu nikakve populističke liste neće dati pozitivne rezultate. Mogu, kao što vidimo, samo generirati nove probleme kojih je ionako previše, zaključuje se u priopćenju.
 
Nanijeli veliku štetu tvrtki, pa sada provjeravaju nadležne službe

Iz Mrsićevog Ministarstva stiglo je priopćenje u kojemu stoji kako je u skladu s ovlastima ministar rada i mirovinskoga sustava pokrenuo postupak provjere postupanja nadležnih službi.

"Vezano za otvoreno pismo Hrvatske udruge poslodavaca upućeno medijima kao reakcija na uvrštavanje tvrtke OSIJEK KOTEKS d.d., Osijek na popis neisplatitelja plaća, navodimo da je iz baza podataka bivšeg Državnog inspektorata kojima raspolaže Inspektorat rada, proizlazilo da je kod predmetnog poslodavca utvrđeno kašnjenje u isplati plaća za mjesec travanj i svibanj 2014. godine za što nije pokrenut prekršajni postupak.", kažu iz Ministarstva.

"Kako je dodatnom provjerom 18. srpnja 2014. godine utvrđeno da je poslodavac isplatio plaće za navedene mjesece, Poreznoj upravi je predloženo brisanje OSIJEK – KOTEKSA d.d., Osijek s liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, što je i učinjeno 18. srpnja 2014. godin.", dodaju iz Ministarstva.

O šteti koja je pričinjena Osijek Koteksu ni riječi.

Lalovac: Sami su predali podatke

"Oni su predali te podatke, nismo ih mi radili" rekao je ministar financija Boris Lalovac upitan za slučaj Osijek Kotexa.

"Oni su predali te podatke, mi smo dobili od njih poslovne podatke, nismo ih sami radili, znači JOPPD obrasce šalje sam poduzetnik" rekao je Lalovac.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara