Gruzija kao žrtva "ruskog imperijalizma" cijeni potporu Hrvatske

Gruzija kao žrtva "ruskog imperijalizma" cijeni potporu Hrvatske

Foto: Hina

GRUZIJA je žrtva "imperijalističkih ambicija" Rusije i cijeni potporu Hrvatske svom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik gruzijskog parlamenta David Usupašvili nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom.

"Istodobno s užasnim događajima u Ukrajini i Gruzija je žrtva imperijalističkih ambicija našeg velikog susjeda. Dok otvoreno krši međunarodni zakon u istočnoj Europi, Rusija je poduzela još jedan korak u Gruziji zaključivši takozvane sporazume o integraciji s (odmetnutim gruzijskim pokrajinama) Abhazijom i Južnom Osetijom čime je u stvari provela aneksiju okupiranog teritorija", rekao je novinarima Usupašvili, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

"Taj se problem može riješiti samo na miran način, a ne ratom i zato smo zainteresirani da postanemo članicom EU-a i NATO-a... koji štite stabilnost Europe", istaknuo je.

Također je kazao da je došao u Zagreb kako bi hrvatskom narodu prenio poruku gruzijskog da "cijeni čvrstu potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije".

Informiranje o hrvatskom iskustvu

Leko je rekao novinarima da je s gruzijskim kolegom među ostalim razgovarao o tijeku pregovora u Ženevi vezano za Abhaziju i Južnu Osetiju.

Po njegovim riječima, dogovorili su nastavak suradnju dvaju parlamenata i to tješnje suradnje vezano za iskustva hrvatskog parlamenta u procesu pristupanja EU-u i NATO-u koja će se odvijati kroz razna parlamentarna tijela.

Usupašvilija je zanimao cijeli proces izgradnje demokratskih standarda u hrvatskom društvu: od pravosuđa, državnog odvjetništva, sudbene vlasti do ljudskih prava i temeljnih sloboda te prava manjina.

Predsjednici parlamenata su se složili da između Gruzije i Hrvatske postoji velika mogućnost podizanja suradnje na svim poljima, posebice u području gospodarstva.

Grabar-Kitarović i Usupašvili zagovaraju intenziviranje odnosa

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Parlamenta Gruzije Davida Usupašvilija i u razgovoru s njime zaključila kako unatoč odličnim i prijateljskim odnosima Hrvatske i Gruzije, tim odnosima nedostaje intenziteta, kaže se u priopćenju što ga je u ponedjeljak izdao ured predsjednice.

Grabar-Kitarović je istaknula gospodarsku suradnju, posebno energetiku, turizam i prehrambenu industriju te suradnju u kulturi kao moguća područja daljnjeg produbljivanja bilateralnih odnosa. Založila se i za jačanje političkih kontakata i susreta te ponovila predanost Hrvatske suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Gruzije.

Hrvatska nudi i svoja iskustva u procesu razminiranja te potpisivanje sporazuma o suradnji na tom polju, istaknula je hrvatska predsjednica.

Usupašvili je zahvalio hrvatskoj predsjednici na potpori Gruziji i svemu što je učinila dok je bila na funkciji pomoćnice glavnog tajnika NATO-a i posebno istaknuo da je za trajanja njezina mandata u NATO-u Gruzija napravila iskorak u odnosima sa Savezom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara