Guardian o pobjedi Syrize: Vrijeme je da sjever posluša poruku s juga

Guardian o pobjedi Syrize: Vrijeme je da sjever posluša poruku s juga

Screenshot: SYRIZA/YouTube

GUARDIAN je na rezultate izbore u Grčkoj reagirao editorijalom u kojem ocjenjuje da će oni Europu protresti do korijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grčka strpljivost je napokon pukla na nedjeljnim izborima, pogotovo među srednjim slojem građana koji su prognali vladu Nove demokracije zajedno s mjerama štednje i na njeno mjesto postavili koaliciju ljevice. Za posljedicu, prošlost više ne može služiti kao vodič u budućnost, barem ne u Grčkoj, a možda ni u drugim dijelovima Europe," pišu urednici Guardiana i propitkuju spremnost Njemačke da prihvati pobjedu koja predstavlja poraz politike diktirane iz Berlina.

"Njemačka se još uvijek pretvara da eurozona može uspjeti jedino ako nastavi s fiskalnom čestitošću koja je zapravo i uzrokovala politički potres u Grčkoj. Ovo neće biti lagano za Angelu Merkel, no ukoliko ne dođe do porasta potrošnje u Grčkoj i čitavoj eurozoni, političke strukture Europe će se nastaviti suočavati s trenucima poput, ili gorih od ovog. Nije samo Grčka ta koja treba novi početak, nov početak je potreban čitavoj eurozoni. Vrijeme je da sjever počne slušati poruke koje stižu s juga," zaključuju u Guardianu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara