Gužva na Markovom trgu: Radnici RIZ-a i Imunološkog zavoda prosvjedovali

Gužva na Markovom trgu: Radnici RIZ-a i Imunološkog zavoda prosvjedovali

Foto: FAH

RADNICI zagrebačke tvrtke RIZ Odašiljači u četvrtak su ispred Hrvatskog sabora od zastupnika tražili da prije ljetne stanke slučaj njihove tvrtke stave na dnevni red te obvežu Vladu da tvrtki vrati više od 200 tisuća dionica, sukladno prijedlogu ministarstava gospodarstva i financija.

Zajedno s radnicima RIZ-a, na Markovom trgu prosvjedovali su i radnici Imunološkog zavoda. Oni su Vladu pozvali da napokon riješi status njihove firme i odluči hoće li Imunološki zavod prepustiti inicijativi Visa Croatica. Radnici Imunološkog zavoda još jednom su naglasili da su protiv privatizacije u bilo kojem obliku, ali ističu da im je sada najbitnije da se odluka konačno donese. Prosvjed radnika Imunološkog zavoda došla je podržati i Radnička fronta.

Apel radnika RIZ-a: "Spasite nas od građevinske mafije""Molimo vas da nas spasite iz ralja organiziranog gospodarskog kriminala kojemu je namjera uništavanje ove tvrtke, kako bi građevinska mafija bez ijedne kune došla u posjed vrijednih nekretnina na kojima se nalazi tvornica RIZ", piše u zahtjevu koji su radnici dijelili zastupnicima, a adresirali su ga na sve saborske klubove.

RIZ je, tvrdi se u zahtjevu, "posljednjih nekoliko godina žrtva organiziranog kriminala kojeg provode pojedinci iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a sve pod okriljem ravnatelja CERP-a Milana Dejanovića i predstojnika DUUDI-ja Mladena Pejnovića".

U RIZ-ovu slučaju, piše u zahtjevu, grubo su prekršeni svi hrvatski propisi, među njima i Kazneni zakon, a što se "očituje i u nezakonitom stjecanju i ustupanju dionica tvrtke, pljački novca sa žiro-računa i šteti većoj od 50 milijuna kuna".

RIZ Odašiljači traži žurno ustupanje dionica koje "trenutno nezakonito drži CERP".

Iz tvrtke objašnjavaju da je u ljeto prošle godine, na inicijativu Upravnog vijeća CERP-a i prijedlog predstojnika DUUDI-ja, Ministarstvo gospodarstva izradilo prijedlog da joj se žurno vrate dionice, sa čim se suglasilo Ministarstvo financija, ali da su se DUUDI i Pejnović predomislili, pa od povrata nije bilo ništa.

"Da apsurd bude veći, CERP konfiscirane dionice RIZ-a dijeli širom Hrvatske kao naknadu za konfisciranu privatnu imovinu nakon 1945. godine", tvrdi se u zahtjevu kojeg su radnici RIZ-a u četvrtak dijelili saborskim zastupnicima.

Tvrtka RIZ Odašiljači nalazi se na atraktivnoj lokaciji u Božidarevićevoj ulici, kod parka Maksimir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara