HBOR malim izvoznicima i početnicima osigurao 5 milijuna kuna izvoznog prometa

HBOR malim izvoznicima i  početnicima osigurao 5 milijuna kuna izvoznog prometa

Foto: Shutterstock

KRAJEM 2014. godine Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uvela je novi program osiguranja naplate inozemnih potraživanja namijenjen malim izvoznicima i izvoznicima početnicima koji tek započinju poslovanje na inozemnim tržištima. Policom osiguranja HBOR preuzima 95 posto rizika od neplaćanja inozemnih kupaca. Najveća osigurana svota po inozemnom kupcu može iznositi do 50.000 eura za ugovorenu odgodu plaćanja do najviše 180 dana. Uz minimalne administrativne obveze i jednostavno ugovaranje, HBOR policu osiguranja izvozniku izdaje u roku od najviše 5 dana.

Osigurano pet milijuna kuna izvoznih poslova

U šest mjeseci provedbe ovog programa HBOR je osigurao 5 milijuna kuna izvoznih poslova, a polica osiguranja omogućila je malim izvoznicima sigurniji poslovni odnos s inozemnim kupcima s kojima do sada nisu imali prilike surađivati te na taj način jednostavnije, sigurnije i lakše ušli u izvozne poslove i ostvarili nove prihode. Hrvatski mali izvoznici koristili su police osiguranja za izvoz kupaonske opreme, plastične i kartonske ambalaže, farmaceutskih pripravaka, drvne, tiskarske i tekstilne industrije. Najzastupljenija izvozna tržišta su Slovenija i Italija, no mali izvoznici izvoze i u Francusku, Švicarsku, Poljsku te isto tako i zemlje regije, navodi se u priopćenju HBOR-a.

Iz HBOR-a navode da opravdanost korištenja ovakvog načina osiguranja naplate izvoznog posla pokazuje i činjenica da je trenutno već prijavljeno nekoliko kašnjenja u plaćanju od strane kupaca te je HBOR već poduzeo radnje s ciljem umanjenja štete te će u slučaju neuspješne naplate od kupca, izvozniku isplatiti odštetu što je važan faktor u nastavku redovitog poslovanja malog izvoznika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara