HBOR u prvih šest mjeseci ostvario 94,7 milijuna kuna dobiti

Foto: Hina

HRVATSKA banka za obnovu i razvitak u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je dobit od 94,7 milijuna kuna.

"Hrvatska banka za obnovu i razvitak objavila je danas polugodišnje financijsko izvješće za 2014. godinu. U izvještajnom razdoblju prihodi su iznosili 472,4 milijuna kuna, rashodi 377,7 milijuna kuna te je ostvaren pozitivan financijski rezultat u iznosu od 94,7 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HBOR je u prvom polugodištu odobrio 479 kredita ukupne vrijednosti 2,7 milijardi kuna od čega se 42 posto sredstva odnosilo na financiranje investicija. Kako bi se umanjio trend pada kreditne aktivnosti koji je započeo krajem 2013. godine, a koji za izvještajno razdoblje iznosi 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, produženo je trajanje privremene mjere sniženja kamatne stope za investicije u poljoprivredi i ribarstvu, industriji, turizmu, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti do 31.12.2014. Nastavljeno je i s provođenjem Modela podjele rizika s ciljem poticanja poslovnih banaka na snažnije financiranje gospodarstva, a također je donesena mjera privremenog produljenja roka otplate kredita odobrenih po programima Likvidnost, Priprema izvoza i Kreditiranje proizvodnje i to za dodatne dvije godine.

Od ukupno 2,7 milijardi odobrenih sredstava 2 milijarde kuna odobreno je izvoznicima. Zamjetno je povećanje interesa hrvatskih izvoznika za izdavanjem činidbenih garancija, te je tako u prvom polugodištu ove godine izdano garancija u vrijednosti od gotovo 98 milijuna kuna. HBOR ima značajnu ulogu u provođenju Akcijskog plana podrške izvozu 2014. - 2015. kojeg je Vlada Republike Hrvatske usvojila u svibnju 2014. godine. U okviru predviđenih aktivnosti Banka je između ostalog izmijenila i pojedine kreditne programe. Tako je po Programu kreditiranja pripreme i naplate izvoznih poslova uvedena povoljnija kamatna stopa za izvoznike početnike (gospodarstvenici koji prvi put uopće izvoze ili prvi puta izvoze na određeno strano tržište ili prvi puta izvoze novi proizvod ili uslugu). Također je po programima Gospodarstvo, Malo i srednje poduzetništvo i Nova proizvodnja, u slučajevima gdje investicijska studija ukazuje potrebu dulje ročnosti, omogućeno kreditiranje na rok do 17 godina uključujući 4 godine počeka.

Kroz poslove osiguranja izvoza, koje HBOR provodi u ime i za račun Republike Hrvatske, u prvoj polovici godine osigurano je 458,68 milijuna kuna izvoznih poslova i isplaćeno 7 odšteta u iznosu od 2 milijuna kuna", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara