HDZ-ovci slavili uz Thompsona i zazivali Tuđmana: "Imamo pobjedu"

HDZ-ovci slavili uz Thompsona i zazivali Tuđmana: "Imamo pobjedu"

Foto: Hina, Index

Video: Sanja Padjen

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ pobjedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora i postala prva predsjednica u povijesti Hrvatske. Izlazne ankete izazvale su oduševljenje među okupljenima, no prvi rezultati DIP-a stišali su euforiju. Kako se prednost Ive Josipovića smanjivala tako se dizala i atomsfera u dvorani Hypo centra. U nastavku provjerite kako je to izgledalo u stožeru Kolinde Grabar Kitarović.

>Iz stožera Ive Josipovića: 120 litara pive pripremljeno za slavlje ili ubijanje tuge

Tijek događaja iz stožera mogli ste pratiti na Indexu:

00: 15 "Bio sam optimističan, ovo je sjajna pobjeda koja je stvorila temelj za iduće parlamentarne izbore i pokretanje nekih bitnih pitanja. Najvažnija poruka koju je Grabar Kitarović iznijela u ovoj kampanji i nakon pobjede je da je pozvala sve na zajedništvo. Hrvatska se više ne smije i ne treba dijeliti", kazao je za Index Luka Bebić.

"Hrvatska je zadnjih 15 godina živjela izgubljene godine jer je 2000. godine prekinula življenje demokratske Hrvatske. Krenulo se u kriminalizaciju domovinskog rata, ukinut je Županijski dom Sabora, trebalo je 12 godina da sudac Meron izrekne onu presudu. Od 2000. su temelji Hrvatske urušeni i Hrvatska je imala krizu identiteta. To je sve dovelo i do pada gospodarstva, a Kolinda je večeras ponudila nadu. Ja bih rekao da večeras nije pobijedio HDZ niti je izgubio Ivo Josipović jer je Kolinda pozvala sve državljane u zajedništvo i da prestanu biti podijeljeni. Smatram kako treba postojati socijaldemokracija, ali hrvatska socijaldemokracija, a ne ova kakvu imamo - socijaldemokracija regiona", kazao je za Index Davor Domazet Lošo.

23:36 Tomislav Karamarko i nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović napustili su dvoranu kao i većina okupljenih.

Radovan Fuchs je kazao za Index kako je odmah bio uvjeren u pobjedu HDZ-ove kandidatkinje.

"Rezultat je pokazao da se treba mijenjati Vlada a ne Ustav. Za vrijeme našeg mandata 2500 znanstvenih novaka je dobilo posao. A u zadnje 3 god nastao je najveći egzodus mladih obrazovanih. Toliki nije bio od osamostaljenja Hrvatske", kazao je Fuchs.

Perica Bukić za Index je rekao da se cijelo vrijeme vodila neizvjesna borba.

"I Josipović i Kolinda su dali sve od sebe da privuku birače i zato je i rekordan odaziv birača. Ovo je isto kao u sportu kad je utakmica neizvjesnija onda je slađa. Kolindi želim ustrajnost i da pomogne Hrvatsku odvesti u bolje sutra", kazao je Bukić.

23:04 Dok Grabar Kitarović drži govor HDZ-ovci uzvikuju "Franjo!Franjo!" i stalno je prekidaju. Toliko o tome koliko drže do svoje kandidatkinje.

22:55 "Hvala dragi prijatelji, Hrvatice i Hrvati, članovi HDZ-a i naših koalicijskih stranaka, zahvaljujem se svima", kazao je Karamarko koji je prvi održao govor i uzviknuo: "Imamo predsjednicu!"

Krenuli su uzvici: "Franjo!Franjo!Franjo!"

"Hrvatski narod donosi najbolje odluke kada treba i sada je donio pravu odluku", kazao je Karamarko i krenuo s hvalospjevom Grabar Kitarović.

Karamarko je posebno pozdravio šatoraše iz Savske i birače iz Hercegovine.

Potom je izljubio Grabar Kitarović: "Hvala tebi Kolinda najviše, i Jakovu koji je sve to morao trpjeti!"

Nakon uvodnih riječi i zahvala Kolinde Grabar Kitarović počelo je skandiranje: "Pobjeda!Pobjeda!"

"Mnogi su mi govorili da ulazim u bitku koju ću izgubiti, ali ja se ne predajem. Radit ću za Hrvatsku i ona će biti među najrazvijenijim zemljama Europske unije i svijeta. Ovo je veličanstvena noć. Posao nas čeka, ne sutra već večeras", kazala je Grabar Kitarović.

Okupljeni su počeli uzvikivati: "Jakove, Jakove"

22:45 Kolinda Grabar Kitarović ušla je u dvoranu

22:10 Nakon konferencije za novinare DIP-a u stožeru se počela pjevati "Lijepa naša domovino"

22:05 "Mislim da nam je svima jasno da je Hrvatska dobila prvu predsjednicu u povijesti, da su Hrvati glasali za bolju Hrvatsku s perspektivom, sa solidnim i ugodnim životom, i investicijama.

Svatko tko gubi ima pravo na izgovore. Nije važno kolika je razlika", komentirao je Željko Reiner Milanovićeve izjave za HRT.

21:56 Svaki tren očekuje se dolazak Kolinde Grabar Kitarović u stožer, pjesma ne prestaje. Klapa Kampanel pjeva pjesmu "Večeras je naša fešta" s riječima "...tko ne pjeva za Kolindu nije..."

21:44 "Jako sam sretan, bio sam izuzetno napet, ne znam jesam li pred bilo koju utakmici u svojoj karijeri bio toliko napet. Poručio bih suprotnoj strani da poraz podnese džentlmenski. Pobijedio je bolji, perspektivniji kandidat. To je moje uvjerenje, možda sam subjektivan, ali mislim da nisam," komentirao je Ćiro Blažević za Novu TV.

21:40 HDZ-ovci su okupirali šank, više se ne uzimaju čaše nego butelje vina

21:35 Kada su na ekranu vidjeli zabrinuta lica iz Josipovićevog stožera, HDZ-ovci su zapljeskali i viknuli "Pobjeda!".

"Kolinda je predsjednica", čulo se iz mase, a mnogi zahvaljuju Bogu na tome.

21:30 U stožeru Kolinde Grabar Kitarović i dalje je vesela atmosfera, svi prisutni uzvikuju "Pobjeda!Pobjeda!. Članovi jednog tamburaškog sastava iz Slavonskog Broda sjeli su u automobil nakon što su čuli prve rezultate te su krenuli za Zagreb.

21:13 Ma ovo je gotovo, oni se mogu samo spakirati, pobijedili smo, čuje se u stožeru. Trenutni rezultat: 50,13% Grabar Kitarović, 49,87% Josipović

21:06 "Na dvije trećine prebrojanih glasova razlika je samo na 0,30, i ja sam siguran da ćemo pobijediti", kaže Darinko Kosor u trenucima euforije u Kolindinom stožeru, gdje se sve teže čuje novinare koji se javljaju uživo na javnoj televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:02 Razlika je sve manja: Nakon obrađenih 73,79% biračkim mjesta Grabar Kitarović ima 49,85% glasova, a Josipović 50,15%.

20:59 Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a:

"Nismo zabrinuti, pa vidjeli ste da se Josipovićeva prednost topi iz trena u tren, a to će se pretočiti u prednost Grabar-Kitarović, sasvim sigurno!"

Hrvoje Maleš, bivši predsjednik uprave Hajduka:

"Razlika će biti negdje 4 do 5 posto za Kolindu. Ja sam uvijek navijao za desni centar. Torcida je apolitička organizacija koja ne da da se nju spominje u političke svrhe, ali s mojom pojavom ovdje dao sam znak koji je pravi put", kaže Maleš.

20:28 Kako se topi prednost Ive Josipovića tako se diže atmosfera u stožeru Grabar Kitarović. Opet se pjeva "Oj Hrvatska mati". Opet su krenule Thompsonove pjesme, u stožeru se konstantno vrte fotografije Kolinde Grabar Kitarović sa Barackom Obamom, Hillary Clinton, Georgeom Bushem...

20:35 Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić vjeruje da će Kolinda pobijediti.

"Ovo je jasan pokazatelj da je Hrvatska rekla "dosta" ovakvoj politici. U dijaspori smo imali festival diskriminacije danas, umjesto festivala demokracije, no mi ćemo ipak imati prvu predsjednicu", rekao je za HRT.

20:18 Obrađeno je 45% biračkih mjesta, rezultati su sljedeći: Josipović 51,12%, Grabar Kitarović 48,88%

20:10 Oči su uperene u velike ekrane gdje se prate rezultati, atmosfera je i dalje pokisla. Stariji HDZ-ovci gledaju vijesti, mlađi piju.

U stožeru su sportaši Martina Zubčić i Dubravko Šimenc, a došla je i Vesna Balenović, predsjednica Udruge Zviždač.

20:05 Atmosfera je splasnula nakon objave prvih službenih rezultata. Netko je uzvicima "Hrvatska! Hrvatska!" pokušao podignuti atmosferu, no brzo su utihnuli

20:03 DIP je objavio rezultate nakon 33% obrađenih biračkih mjesta: Kolinda Grabar Kitarović osvojila je 47,51%, a Ivo Josipović 52,49%

19:48 Nova TV objavila je rezultat izlazne ankete prema kojoj je Kolinda Grabar Kitarović dobila 51,2 posto glasova, a Ivo Josipović je dobio 48,8 posto

19:45 Sve je veća gužva u stožeru nakon što su objavljene izlazne ankete, stigla je i kninska gradonačelnica Josipa Rimac

19:44 "Svi događaji proteklih tjedana su upućivali na pobjedu Grabar Kitarović, no vidjet ćemo što će biti. Ove Izlazne ankete su jedine profesionalne", kazao je Ivan Šuker za Index.

"Ona je sposobnija i odlučnija od Josipovića. Ona će potaknuti nekog da nešto radi. Ona će poticati Vladu da nešto poduzme. Građani će tako čuti i drugu stranu priče. Znamo dobro kako je Josipović u prvoj godini svog mandata bio zainteresiran za rad, no kad je SDP preuzeo Vlast, Josipovićeva zainteresiranost je naglo popustila", objasnio je Šuker.

19:36 Miro Kovač, voditelj Kolindine kampanje, rekao je za HRT kako vjeruju anketama, ali da čekaju službene rezultate.

"Mi ipak očekujemo da je narod odlučio kazniti ovu vlast čiji je predstavnik Ivo Josipović."

19:28 Andrej Plenković za Index je rekao da je ovaj rezultat očekivan jer se već nakon prvog kruga vidjela uzlazna popularnost Kolinde Grabar Kitarović, a silazne Ive Josipovića. " Ovo je jasno "Ne" hrvatskih građana ne samo aktualnom predsjedniku već i cijeloj Kukuriku koaliciji

19:26 "Prve izlazne ankete su jako dobre, Hrvatska je rekla dosta ovakvoj politici, HDZ je dao mogućnost izbora i ponudio bolju kandidatkinju koja je govorila o živućim temama koje tište naše građana. Sigurno je da će Grabar-Kitarović biti nova predsjednica Hrvatske", rekao je Milijan Brkić za Novu TV.

19:20 Đuro Popijač, bivši ministar gospodarstva u izjavi za Index nakon objave prvih neslužbenih rezultata rekao je kako ovo definitivno znači pobjedu Kolinde Grabar Kitarović jer dodaje, još nisu uključeni ni glasovi dijaspore koja će im dodatno donijeti glasove.

"Bilo je naporno, ali isplatilo se. Buduća predsjednica će građanima Hrvatske napokon vratiti jedinstvo i optimizam što će zasigurno dovesti i do pomaka gospodarstva. Ona će puno utjecati i na rad Vlade i svim građanima će biti bolje".

19:06 Iz stožera Kolinde slave, javio se Gordan Jandroković:

"Mi se zahvaljujemo građanima. Teško nam je suspregnuti osjećaje u ovim trenucima pozitivnih izlaznih anketa", kazao je Jandroković za HRT.

19:05 Opće ushićenje u stožeru Kolinde Grabar Kitarović nakon prvih neslužbenih rezultata. Čuju se uzvici "pobjeda, pobjeda", maše se hrvatskom zastavom. Počeli su puštati Thompsonove pjesme.

19:00 Izlazne ankete: Josipoviću 48,6 posto, Kolindi 51,4 posto glasova, javlja HRT

18:58 Stigli general Domazet Lošo i Zdravko Tomac

18:54 Stižu svirači s tamburicama, a stigao je i Ivan Šuker. Tu su Branka Kamenski i Hloverka Novak Srzić, novinarke bliske HDZ-ovom režimu

18:50 Stožer Kolinde Grabar Kitarović polako se puni. Upravo je došao Miro Kovač, koji je rekao da prije 19 sati, dok se ne budu znali bilo kakvi rezultati neće davati izjave. Dok su stariji HDZ ovci kod ulaza, mladi su oko šanka. Zagrijavaju se vinom i gemištima. Pojedini piju sokove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara