HND: Novinari "21. stoljeća" moraju dobiti novac koji su zaradili!

HND: Novinari "21. stoljeća" moraju dobiti novac koji su zaradili!

Foto: Matica hrvatska

NAKON konačne odluke o gašenju dnevnog lista "21. stoljeće", Hrvatsko novinarsko društvo žali zbog neuspjeha projekta tog dnevnika, prvog koji je poslije osam godina pokrenut, u jeku krize tiskanih medija.

"Izlazak dnevnika '21. stoljeće' i prije početka pratile su brojne sumnje u to tko su pravi vlasnici lista i sumnje u njegov uspjeh koje su se nažalost pokazale opravdanima. List u dva i pol mjeseca izlaženja nije kvalitetom ispunio očekivanja, a posljedice su mučne prije svih za novinare koji gube posao te usto još i zdvajaju kako će naplatiti neisplaćena potraživanja.
 
S obzirom na generirana milijunska dugovanja prema tiskari, dobavljačima i novinarima jasno je da je projekt bio loše pripremljen i nisu dobro procijenjene potrebe medijskog tržišta. Bojimo se da bi ovaj neuspjeh mogao i na dulje vrijeme obeshrabriti moguće buduće medijske investitore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada kada je medijski projekt '21. stoljeća' završen tako kako je završen, najvažnije je od svega da 49 zaposlenih novinara i drugih medijskih djelatnika te tridesetak stalnih honoraraca uspiju što je brže moguće naplatiti svoj rad. To nije samo materijalni problem ovih novinara, nego i problem za cijelu novinarsku profesiju. Prestanak izlaska lista znači još 60-70 nezaposlenih novinara na novinarskom tržištu i objektivno dodatno može sniziti cijenu novinarskog rada.

A najbitnije je da neodgovoran odnos vlasnika, investitora prema novinarima temeljito ruši dostojanstvo ove naše novinarske profesije i općenito produbljuje nepovjerenje prema medijskim vlasnicima. I zbog toga - iznimno je važno da novinari – koristeći sva legalna sredstva - dobiju novac koji su radeći u '21. stoljeću' zaradili", ističe predsjednik HND-a Zdenko Duka.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara