HRT: Oštro se ograđujemo od Alićevih "udbaša, srbofila i četnika"

HRT: Oštro se ograđujemo od Alićevih "udbaša, srbofila i četnika"

Screenshot: HRT

"HRT se oštro ograđuje od takvih izjava i govora mržnje", poručili su za Index s HRT-a kada smo ih zatražili za komentar ispada kojeg je u njihovom eteru u emisiji "Izborna noć" priredio glumac Božidar Alić.

"Dobro večer Hrvatice i Hrvati. Moja potpora gospođi Kolindi Grabar Kitarović jer sam dragovoljac Domovinskog rata, Hrvat i katolik i Bogu hvala da je pobijedila gospođa Kolinda Grabar Kitarović protiv ove udbaške, srbofilske i četničke struje. Živjeli", poručio je Alić u izjavi za HRT iz HDZ-ovog stožera.

Katarina Periša Čakarun, novinarka koja je Alića privela pred kameru javnog servisa, od njegovog se šovinističkog ispada nije ogradila. Štoviše, zahvalila mu je na izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radilo se o prijenosu uživo u kojem reporterima nije lako u svakoj situaciji adekvatno i pravovremeno reagirati. Napominjemo, ipak, kako se voditelj u studiju ogradio od izjava Božidara Alića nekoliko trenutaka nakon što su izrečene", poručuju s HRT-a.

CMS: Ovakve izjave imaju potencijalno teške posljedice na položaj manjina

Na Alićev šovinizam HRT je upozorio i Centar za mirovne studije (CMS). U dopisu kojeg potpisuje Sara Lalić, voditeljica programa Borba protiv rasizma, ksenofobije i etničkog ekskluzivizma, navodi se da je Alićeva izjava "neprimjerena za program javne televizije iz perspektive ljudskih prava, prava manjina i općenito jednakosti", te da "ovakve izjave imaju potencijalno teške i dugoročne posljedice na položaj manjina u Hrvatskoj".

"Jasno nam je da se ta izjava emitirala uživo, što znatno otežava reakciju novinara/ki i urednika/ca, te smo zadovoljni brzom i adekvatnom reakcijom gospodina Domagoja Novokmeta netom nakon te izjave", poručili su iz CMS-a, uz napomenu kako se nadaju "da će HRT u narednom razdoblju ozbiljno shvaćati važnost svoje uloge u izgradnji društva koje je otvoreno za različitosti te, u skladu s najvišim standardima poštivanja ljudskih prava, primjereno reagirati na ovakve izjave".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara