HT postavio repetitor svega 30 metara od škole i vrtića na Malešnici: "Ovaj uređaj ubija našu djecu!"

Foto: Index

NEVJEROJATNA bezobzirnost pojedinih mobilnih operatera i tvrtki uznemirila je roditelje 700-njak školaraca i djece predškolske dobi u zagrebačkom naselju Malešnica. Naime, tijekom ljeta, na udaljenosti od svega 30 metara od škole i vrtića postavljen je HT-ov repetitor, bez znanja uprave škole, vrtića, kao i ostalih stanovnika naselja! Ravnatelj Osnovne škole Malešnica Boro Šarušić već je najavio, a i pokrenuo peticiju za gašenje, a potom i uklanjanje opasnog repetitora koji djecu izlaže ogromnoj opasnosti.

Kako je ravnatelj Šarušić ispričao za Index, repetitor je uočio nakon povratka s godišnjeg odmora, krajem srpnja. Na informaciju o postavljanju repetitora ukazala mu je zabrinuta majka djeteta koji pohađa OŠ Malešnica. Nije čekao niti minute te je odmah krenuo u akciju.

Nakon nekoliko telefonskih poziva i razgovora s radnicima koji su postavljali repetitor postalo je jasno kako HT ima sve dozvole za izgradnju te da imaju potpuno odriješene ruke na razini cijele države. Bez obzira na činjenicu da su se slični problemi i ranije javljali u drugim područjima Hrvatske te da su u konačnici, zbog dokazanog štetnog učinka repetitora na okolinu, isti uklonjeni, čini se da HT nije vidio apsolutno ništa sporno u postavljanju uređaja svega 30 metara od škole i vrtića."Mi ćemo to zamaskirati"

"Ja sam razgovarao s jednim mladićem koji je radio na postavljanju repetitora i upitao sam ga kako je moguće da se tako opasan uređaj postavlja na toliko maloj udaljenosti od škole i vrtića. Na to mi je uzvratio: Kakvog vrtića, ovdje je samo škola? Mi ćemo to zamaskirati", ispričao je za Index zabrinuti ravnatelj Šarušić.

Šarušić ističe kako u najmanju ruku očekuje da se repetitor isključi, a potom u potpuno ukloni.

"Obratit ćemo se i Mudriniću direktno. On ima moć da iste sekunde ugasi repetitor, a potom ga kroz tjedan-dva i potpuno ukloni", kazao je Šarušić.Peticijom za zdravlje djece

Osnovna škola Malešnica već je pokrenula peticiju među roditeljima djece koja u njoj provode i do 10 sati na dan. Nepotrebno je uopće spominjati da se radi redom o djeci u dobi između 6 i 15 godina, ali i onoj predškolske dobi.

"Mi smo roditeljima učenika nižih razreda već podijelili peticiju i odaziv je bio vrlo dobar. Danas smo podijelili i onima učenika viših razreda te također očekujemo dobar odaziv. Svi smo zabrinuti za dobrobit naše djece", kaže Šarušić.

Za sada se peticija provodi samo među osobljem škole i vrtića te roditeljima, ali uskoro će ju moći potpisati svi stanovnici Malešnice, budući da je i njihovo zdravlje ozbiljno ugroženo. Nakon sastanka s ravnateljicom vrtića, Šarušić planira napisati dopis koji će poslati svim nadležnim institucijama, gradskoj upravi, ministru zdravstva Rajku Ostojiću pa i samom Ivici Mudriniću.

Mjerenja pokazala: Razina zračenja prelazi dozvoljenu granicu!

Na inicijativu jedne stanarke Malešnice na teren je pozvana inspekcija kako bi se utvrdila razina zračenja na tom području. Mjerenja su, kaže Šarušić, pokazala kako razina zračenja prelazi dozvoljenu granicu. Ipak, kako ističe, nadležni za izgradnju repetitora uvjeravaju ga kako još nije dokazano da je tolika količina zračenja štetna za stanovništvo.

"Uređaj koji ubija našu djecu"

Kada je uočio repetitor krajem srpnja Šarušić je ostao, u najmanju ruku, šokiran. Prvo što ga je zabrinulo jest zdravlje 700-njak djece koja pohađaju školu, udaljenu svega 30 metara od repetitora. Nikako nije mogao pojmiti kome bi ovako suluda ideja mogla pasti na pamet.

"Zakon je toliko liberalan da HT-u omogućava da izgradi ovako opasan uređaj bez dozvole stanara, uprave škole ili roditelja čija su djeca u neposrednoj opasnosti. Radi se o uređaju čiji su opasni učinci itekako poznati. Usudim se reći, ovaj uređaj ubija nas i našu djecu", zaključio je ravnatelj Šarušić u razgovoru za Index.

Koliko će potrajati bitka zabrinutog ravnatelja i roditelja, nitko ne zna. U međuvremenu, sve dok se repetitor ne ukloni, zdravlje djece je u sve većoj opasnosti. Jedno je sigurno, kako ističe Šarušić, za ovaj slučaj doznat će cijela Hrvatska, a škola neće odustati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara