HZZO: KBC Split najbolja bolnica prve kategorije u 2014.

HZZO: KBC Split najbolja bolnica prve kategorije u 2014.

Foto: Hina

U POVODU Dana Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), dodijeljena su priznanja ugovornim partnerima, među kojima je KBC Split proglašen najboljom bolnicom prve kategorije u prošloj godini s obzirom na izvršenje, kvalitetu i učinkovitost pružene zdravstvene usluge.

Nagrade su uručene u 13 kategorija, a među akutnim bolnicama 2., 3. i 4. kategorije nagrađene su varaždinska, požeška i našička bolnica. Priznanje za najbolju specijalnu bolnicu u 2014. dodijeljeno je bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama.

U kategoriji javnozdravstvene djelatnosti i domova zdravlja nagradu su dobili Dom zdravlja Županja i Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, koji su, kako je obrazloženo, uložili izniman napor u organiziranju zdravstvene zaštite na poplavljenom području.

U kategoriji ordinacija opće medicine nagrađena je Specijalistička ordinacija Gordane Došen iz Karlovca. Nagrade su dobile i pedijatrijska ordinacija Vesne Bohnec iz Karlovca, ginekološka ordinacija Mirjane Glavaš iz Osijeka, te stomatološka ordinacija Josipa Česa iz Osijeka.

Sve nagrađene ordinacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti imale su velik broj odrađenih (fakturiranih) dijagnostičko-terapijskih postupaka, sto posto su zadovoljile pokazatelje kvalitete i ključne pokazatelje uspješnosti, ugovorile su i sve dodatne mogućnosti, a HZZO im nije izrekao niti jednu opomenu ili kaznu.

U kategoriji zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući, na temelju kvalitete usluga nagrađena je Ustanova za zdravstvenu njegu u kući "Strahija" iz Donjeg Kraljevca, a u kategoriji primarne laboratorijske dijagnostike Medicinsko-biokemijski laboratorij Ivana Delić iz Splita.

Više s manje novaca

Pri dodjeli priznanja ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec istaknula je kako Hrvatska po glavi stanovnika izdvaja za zdravstvo 600 eura godišnje, dok je europski prosjek 2100 eura, a ishodi liječenja u Hrvatskoj su jednaki, u nekim područjima i bolji nego u drugim europskim zemljama.

Dodjeli priznanja nazočio je ministar zdravlja Siniša Varga koji je poručio da "polako izlazimo iz recesije koja je prouzročila duge liste čekanja", a od 1. siječnja s izlaskom HZZO-a iz državne riznice osiguravaju se bolji uvjeti rad i bolja zdravstvena zaštita za pacijente.

Odgovarajući na novinarski upit oštro je odbacio optužbe da se ide u privatizaciju sustava javnoga zdravstva.

"Radi se o spinu čelnika oporbenih stranaka. Oni su otkrili svoje karte - da žele razbiti javni zdravstveni sustav, razbiti i privatizirati HZZO i uvesti 'bijele, crvene i svakojake kartice', te na taj način staviti pacijente u neravnopravan položaj prema HZZO-u i raslojiti hrvatsko društvo. Mi se borimo protiv toga i želimo da svi građani imaju jednak pristup besplatnoj zdravstvenoj zaštiti, osiguranoj preko HZZO-a", rekao je Varga.

Dan HZZO-a obilježava se 14. svibnja jer je upravo na taj dan davne 1922. godine osnovana Zemaljska blagajna za potporu bolesnih radnika i za osiguranje protiv nezgoda u Zagrebu, odnosno Središnji ured za osiguranje radnika u Zagrebu, što se smatra pretečom današnjeg HZZO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara