Sindikalist Babić: Neoliberalni ministar Varga sve profitabilne djelatnosti u zdravstvu želi dati privatnicima

Sindikalist Babić: Neoliberalni ministar Varga sve profitabilne djelatnosti u zdravstvu želi dati privatnicima

Foto:FaH

PRIJEDLOZI  zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju, koje zagovara ministar zdravlja Siniša Varga, omogućili bi da sve profitabilne djelatnosti preuzme privatni sektor, dok bi ostatak ostao državi, a usluge privatnom sektoru plaćale bi se sredstvima obveznog zdravstvenog osiguranja prikupljenim kroz doprinos, ustvrdio je presjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Pravo je biti neoliberal, no je li to interes građana?

Varga zagovara neoliberalni koncept, što je njegovo legitimno pravo. Je li to interes građana? Nisam siguran. Ja sam zagovornik socijalne države u kojoj javne službe kao javni servis služe građanima, rekao je Babić.

Država treba građanima jamčiti jednaku dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite financiranu solidarno u okviru svojih materijalnih mogućnosti, a Vargini prijedlozi vode privatizaciji zdravstvenog sustava, nakon čega će kvalitetnu zdravstvenu zaštitu imati samo građani koji to mogu platiti, dodao je.

Prodajom se financiraju plaće

Osim toga, osnivanjem trgovačkih društava u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje dovodi se u pitanje temeljno načelo solidarnog prikupljanja sredstava kroz doprinos te njihova namjenska potrošnja.

Naime, ustanove prodajom usluga financiraju plaće zaposlenika i materijalne troškove, a ostatak se usmjerava korisnicima, odnosno poboljšanju usluga. S druge strane, primarni interes trgovačkog društva je što veća dobit, navodi Babić.

Sindikat se protivi i fleksibilizaciji radnog vremena zdravstvenih radnika jer smatra da je nedopustiva preraspodjela radnog vremena u sustavu zdravstva, gdje se radi tijekom cijele godine, a u značajnom dijelu sustava svakodnevno od 0 do 24 sata.

Kršenje zakona o radu

Time se krše Zakon o radu, europska pravna stečevina i Direktiva o 48-satnom radnom tjednu. Svaki rad duži od redovnog rada je prekovremeni rad i tako ga treba platiti, po istim kriterijima kao i svim drugim radnicima u Hrvatskoj, poručuje Babić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara