Hajdaš Dončić potvrdio informacije Indexa: Savjetnici Vlade za koncesiju bit će Erste, Deloitte i Wolf Theiss

Hajdaš Dončić potvrdio informacije Indexa: Savjetnici Vlade za koncesiju bit će Erste, Deloitte i Wolf Theiss

Foto: Sandra Šimunović/Cropix

MINISTAR Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je danas na konferenciji za novinare informacije koje je prvi objavio Index o novim savjetnicima Vlade za davanje u koncesije autocesta. Savjetnici Vlade za davanje autocesta u koncesiju bit će Erste Group Bank, Deloitte savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwälte, čija je ponuda na međunarodnom natječaju za tu uslugu bila najniža, odnosno 50,8 milijuna kuna. Podsjetimo, direktorica Deloittea 2011. godine bila je Tamara Obradović Mazal, djelatnica Ministarstva gospodarstva te zamjenica Radimira Čačića u vrijeme dok je obnašao funkciju ministra gospodarstva.

> Index doznaje: Završen natječaj za savjetnika za autoceste, Vlada odabrala najjeftinijeg ponuđača

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ponude su ocjenjivane po kriterijima cijene, referenci i adekvatnosti plana. Ministar Siniša Hajdaš Dončić kazao je pak da bi do rujna sljedeće godine savjetnici trebali predložiti modele koncesije i potencijalne investitore. Nakon toga bi krenuli u pregovore, a u slučaju da se Vlada odluči za monetizaciju, cijeli posao bio bi završen potkraj 2013. ili početkom 2014. godine. Vlada očekuje da bi od monetizacije mogla dobiti oko tri milijarde eura.

Nakon izbora savjetnika za koncesiju, povjerenstvo za izbor konzultanta odredilo je rok od 15 dana za eventualne žalbe, a ako ih ne bude konzultant odmah počinje s traženjem ponuđača za monetizaciju autocesta. Da podsjetimo, Vlada je kao razloge za monetizaciju autocesta navela pribavljanje novca potrebnog za druge investicije u infrastrukturi, ali i rješavanje pitanja visoke zaduženosti HAC-a i ARZ-a. Konačni cilj Vlade je monetizirati autoceste po cijeni od 2,5 do 3 milijarde eura na rok od 30 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara