Hajduk kao da je njemački klub: Navijači kombinirali grb SS divizije Wiking i zastavu carske mornarice

Foto: D.M.

U SPLITU već neko vrijeme djeluje grupa mladih ljudi koja skida nacističke simbole iscrtane po zidovima gradskih kvartova.

Održali su već nekoliko akcija, a obratili su se i gradonačelniku Ivi Baldasaru. Traže da potakne komunalno redarstvo na rad. Čini im se da gradski komunalci premalo rade ono za što su plaćeni, a u prvom redu, tu misle na uklanjanje svastika, slova U i sličnog.

Dani prolaze, simbole nitko ne uklanja, zašto i zbog čega nije najjasnije. Index je već nekoliko puta pisao o toj temi, a priložili smo i fotografije užeg središta grada sa zabranjenim simbolima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reinterpretacija Hajdukove povijesne uloge

Ne zna se zbog čega se Dalmatinci i navijači Hajduka toliko oduševljavaju naci ikonografijom i stijegom mornarice cara Wilhelma drugog. Ako znaju povijest svog kluba, onda znaju i da je Hajduk bio partizanski, a ne kolaboracionistički nogometni klub. Igrali su balun na slobodnom teritoriju, a ne u Duceovoj nogometnoj ligi. Danas neka sasvim druga priča. Po crtariji koju smo pronašli na Trsteniku ispada da je Hajduk klub sa sjevera Njemačke, a Torcida sastavljena od Skandinavaca. 

Nepoznati autor iskombinirao je, naime, grb SS divizije Wiking, koja se sastojala od skandinavskih dobrovoljaca i koja se borila isključivo na Istočnom frontu te zastavu njemačke carske ratne mornarice u upotrebi od 1903. do 1918. godine. Umjesto pruskog orla umetnut je grb Hajduka, dok je grb Wikinga neznatno zarotiran i predstavlja slovo "o" u imenu navijačke skupine.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara