Helikopteri iz Hrvatske i Slovenije u BiH od poplava spasili više od 600 ljudi

Ilustracija: MORH

HELIKOPTERI iz Hrvatske i Slovenije angažirani od prošlog tjedna u akcijama spašavanja stanovništva u Bosni i Hercegovini ugroženog poplavama i dostavi pomoći završili su svoju misiju i tijekom dana vraćaju se u svoje zemlje, objavilo je u subotu Ministarstvo sigurnosti BiH koje koordinira akcije međunarodne pomoći.

"Oni su dali ogroman doprinos u spašavanju i dostavi pomoći na najugroženija područja", istaknuto je u priopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Hrvatski i slovenski helikopteri i njihove posade spasili su i evakuirali više od 600 osoba, dodaje se u tekstu. Ističe se da su oni angažirani od prvih dana izbijanja velike humanitarne krize prouzročene poplavama i da su dostavili više od 110 tona hrane i opreme.

Sada će svu dostavu pomoći preuzeti helikopteri oružanih snaga BiH i mirovnih snaga Europske unije u toj zemlji (EUFOR). Oni će tako preuzeti distribuciju 40 tona pomoći koja je zrakoplovom tijekom dana stigla iz Pakistana, a riječ je o paketima s hranom, šatorima i odjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na terenu su i dalje posebni timovi, 120 ljudi iz 12 država koji pomažu u saniranju posljedica poplava.

Posade HRZ i PZO-a u BiH spasile 310 osoba i 100 tona materijala

Hrvatske letačke posade s dva helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, vratile su se danas iz BiH, gdje su osam dana pružale pomoć stanovništvu poplavljenih područja BiH.

U humanitanoj akciji u BiH letačke posade ETH Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) imale su ukupno oko 200 letova s ostvarenih 80 sati naleta. Pri tome su spasili i prevezli 310 osoba i više od 100 tona različitog materijala, priopćilo je večeras Ministarstvo obrane RH.

Hrvatski helikopteri pomagali su u BiH sukladno Odluci Vlade RH i uz suglasnost predsjednika Republike Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara