Heroji koji su spasili putnike Croatia Airlinesa: Kapetan Šitum i kopilot Ivanković!

Foto: srf.ch

ZRAKOPLOV Croatia Airlinesa sinoć je prisilno sletio u zračnu luku Zurich. Na sreću, nitko nije ozlijeđen. 

Croatia Airlines otkrila je identititete dvojice herojskih pilota koji su spasili živote 64 osobe u avionu. Radi se o kapetanu Zvonku Šitumu i kopilotu Ivanu Ivankoviću.

"Posada Croatia Airlinesa, spremna i trenirana za ovakve situacije, izvrsno je primijenila točno propisanu proceduru, što je pridonijelo slijetanju bez posljedica za putnike", priopćeno je iz Croatia Airlinesa.

"Croatia 464, we have problem and discontinue LS", ovako je tekao razgovor posade aviona i radio tornja u Zurichu kada su iz aviona poslali obavijest da imaju problema. Naime, nije im radio prednji kotač. Više zna Zlatko Širac iz uprave Croatia Airlinesa.
 
 
"Pokušali su još alternativnim metodama aktivirati tu nosnu nogu, nisu uspjeli i onda je u dogovoru s kontrolom leta i aerodromskim službama izvršena priprema za prinudno slijetanje, koje je posada, rekao bih, školski izvrsno izvela", kaže Širac. Na svu sreću, nitko od 60 putnika i četiri člana posade nije ozlijeđen. Širac kaže da je u tijeku istraga o uzrocima kvara ali dodaje da s tim zrakoplovom do sada nije bilo problema.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Konkretni zrakoplov je došao u Croatia Airlines 2009. godine. Oni se održavaju sukladno odobrenom programu održavanja i nije bilo nikakvih rekao bih, značajnih kvarova tog tipa, koji bi ukazivali na nekakve anomalije", pojašnjava Širac.
 
Širac ističe da je ovo prvi slučaj prisilnog slijetanja u povijesti Croatia Airlinesa. Do sada su zrakoplovi evenutualno preventivno slijetali zbog udara groma ili ptice. Slično se dogodilo samo dan prije incidenta u Zurichu.
 
"Nakon polijetanja u Zagrebu zrakoplov je udario pticu. Posada se onda preventivno, u takvim situacijama vrati natrag, sleti, pregleda se zrakoplov. U konkretnom slučaju nije bilo oštećenja i on je poslije toga vraćen u promet", kazao je Širac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara