Hollande: Grci su slobodni izabrati svoju sudbinu

Hollande: Grci su slobodni izabrati svoju sudbinu

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande ocijenio je u ponedjeljak da su Grci, pozvani da sastave novi parlament krajem siječnja, "slobodni izabrati svoju sudbinu", ističući da se obveze preuzete unutar Europske unije moraju poštivati.

"Grci su slobodni izabrati svoju sudbinu ali, istodobno, postoje obveze koje su preuzete. To sve treba, naravno, poštivati", izjavio je Hollande upitan na radio-postaji France Inter o mogućoj pobjedi radikalne ljevice Syriza na parlamentarnim izborima 25. siječnja u Ateni.

"Glede pripadnosti Grčke euro zoni, jedino Grčka mora o tome odlučiti", dodao je francuski predsjednik.

Njemački tisak objavio je da bi njemačka kancelarka Angela Merkel bila spremna dopustiti da Atena izađe iz euro zone ako Syriza dođe na vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po tjedniku Der Spiegel Berlin "smatra gotovo neizbježnim izlazak Grčke iz euro zone ako oporbeni šef Alexis Tsipras (radikalna ljevica Syriza) povede vladu nakon izbora, napusti liniju proračunske štednje i prestane vraćati dugove zemlje".

Novo restrukturiranje javnog duga

Njemačka kancelarka nije ni potvrdila ni opovrgla te informacije ali socijaldemokrati, članovi velike vladajuće koalicije, javno su kritizirali potez koji se pripisuje Angeli Merkel.

Angela Merkel i njezin ministar financija Wolfgang Schäuble promijenili su mišljenje i "sada drže podnošljivim izlazak zemlje iz monetarne unije jer je napredak u eurozoni postignut nakon kriznog summita 2012", napisao je Spiegel Online.

Alexis Tsipras želi okončati politiku stroge štednje koju su Grčkoj nametnuli međunarodni zajmodavci, "trojka" koju čine Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond u zamjenu za 240 milijarda zajma.

Tsipras također želi ispregovarati novo restrukturiranje javnog duga koji koji je težak uteg za grčko gospodarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara