Hollande i Merkel sutra Putinu nude plan za zaustavljanje krvavih sukoba u Ukrajini

Hollande i Merkel sutra Putinu nude plan za zaustavljanje krvavih sukoba u Ukrajini

Foto: FAH

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel izložili su večeras u Kijevu svoj mirovni plan za Ukrajinu prije nego ga sutra podastru ruskom čelniku Vladimiru Putinu koji, drži Washington, ima moć da zaustavi desetomjesečni krvavi sukob.

Istodobno s francusko-njemačkom inicijativom koja je žurno donesena zbog pogoršanja stanja na terenu i za koju su se francuski predsjednik i njemačka kancelarka odlučili svesrdno založiti i zaputiti se u Moskvu, Sjedinjene Države i dalje razmišljaju o mogućoj isporuci oružja ukrajinskoj vojsci koja niže poraze na separatističkim područjima Donecku i Luhansku.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je tijekom večeri razgovarao s francuskim predsjednikom i s njemačkom kancelarkom kojima je bio domaćin na večeri. Ne zna se o čemu su razgovarali, a zajednička izjava predviđena tijekom večeri je otkazana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativu je tijekom jutra iz Pariza obznanio francuski predsjednik. "Iznijet ćemo novi prijedlog za rješavanje sukoba koji će se temeljiti na teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine. Ići ćemo razgovarati o tome s predsjednikom (Petrom) Porošenkom a u petak ćemo u Moskvi razgovarati s ruskim predsjednikom", rekao je Hollande.

"Rješenje se ne može unedogled odgađati"

No nije ništa rekao o sadržaju francusko-njemačkog prijedloga.

"Diplomatsko rješenje ne može se unedogled odgađati", upozorio je Hollande podsjećajući da se Francuska o tom pitanju razilazi sa Sjedinjenim Državama. "Francuska ne ulazi u raspravu o dopremi oružja Ukrajini", rekao je.

Prije Francoisa Hollandea i Angele Merkel Kijev je posjetio američki državni tajnik John Kerry. On je kazao kako Washington još nije odlučio o mogućem slanju oružja ukrajinskoj vojsci, naglasivši kako SAD daju prednost "diplomatskom rješenju" sukoba u kojemu je poginulo više od 5.300 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara