Ukrajina "vruća tema" ovogodišnje sigurnosne konferencije u Münchenu

Ukrajina "vruća tema" ovogodišnje sigurnosne konferencije u Münchenu

Foto: FAH

KRVAVI sukob u Ukrajini i odnosi Rusije sa Zapadom dominirat će ovogodišnjom konferencijom o sigurnosti koja se održava u Muenchenu od petka do nedjelje uz sudjelovanje brojnih političkih i vojnih čelnika iz svijeta.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, njemačka kancelarka Angela Merkel, američki potpredsjednik Joe Biden i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdili su dolazak na skup, rekli su organizatori. Bit će tamo i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Merkel, Biden i Lavrov trebali bi govoriti na konferenciji u subotu, dok će Porošenko sudjelovati u "predsjedničkoj debati" o europskoj sigurnosti s predsjednicima Litve, Finske i Bugarske.

U nedjelju sastanak Steinmeiera, Kerryja i Mogherini

U nedjelju će njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier imati raspravu s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem i visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.

Tijekom trodnevne konferencije također će se održati paneli o Iraku, ratu protiv terorizma i pacifičkoj geopolitici. Međutim, s obzirom na program i govornike jasno je da će skupom dominirati ukrajinska kriza i odnosi Rusije i Zapada.

To i nije iznenađenje kada se uzme u obzir da se ovaj skup u Bavarskoj održava u vrijeme neuspjelih mirovnih pregovora, eskalacije sukoba i američke rasprave o opskrbi Ukrajine oružjem.

Iako nije na konferenciji da pruži rješenja, analitičari kažu da je skup u Muenchenu važna platforma za razmjenu mišljenja kreatora politike.

Nalaze se Lavrov i Kerry?

Ruski mediji nagađaju da će Lavrov iskoristiti put u Muenchen da se sastane s Kerryjem.

Glavni organizator konferencije Wolfgang Ischinger izjavio je kako se nada da će vidjeti razmjenu mišljenja između Porošenka i Lavrova.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da Lavrov ima u planu bilateralne sastanke. Međutim, neki ruski analitičari upozoravaju da to neće biti ugodan put za šefa diplomacije

Aleksej Malašenko iz moskovskog centra Carnegie kaže da je potrebna neka nova diplomatska inicijativa kako bi Lavrovov posjet Muenchenu imao smisla.

"Nema smisla ići tamo i samo slušati salvu kritika", rekao je Malašenko za dpa.

Jedno je sigurno - rusko izaslanstvo po brojnosti će nadmašiti zapadni dužnosnici zaduženi za pitanja obrane. Među njima su glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i američki senator John McCain.

Suprotno, Lavrov će biti jedini član ruske vlade na skupu. Jedini drugi istaknuti Rus u Muenchenu bit će zastupnik Konstantin Kosačov koji je na čelu vanjskopolitičkog odbora gornjeg doma ruskog parlamenta.

Nagađanja oko ruske prisutnosti na konferenciji

S obzirom na malobrojno izaslanstvo pojavila su se nagađanja da Rusi možda uopće neće doći u Muenchen.

Analitičar Ruslan Puhov, koji je bio član ruskog izaslanstva 2014., kaže da se broj ruskih dužnosnika na toj konferenciji jako smanjio posljednjih godina.

Puhov se također prisjetio kako je Lavrov bio ljut zbog načina na koji je tretiran u Muenchenu prošle godine. "Nisam siguran da će doći", rekao je Puhov za dpa.

Glasnogovornik konferencije Oliver Rolofs izjavio je da je veličina ruskog izaslanstva slična prošlogodišnjoj, ali je priznao da neki vladini dužnosnici nisu mogli biti pozvani jer su obuhvaćeni zabranom putovanja zbog sukoba u Ukrajini.

Europska unija uvela je zabranu putovanja za niz ruskih generala i vladinih dužnosnika, a među njima je zamjenik premijera zadužan za industriju oružja Dmitrij Rogozin.

Konferencija u Muenchenu kao globalni skup militarista

Kritičari kažu da je ta konferencija, koja se održava svake godine u veljači u prestižnom hotelu Bayerischer Hofu i redovito je pohode važni svjetski državnici, globalni skup militarista. Prosvjedi protiv skupa redovito se pretvaraju u sukobe s policijom. Ljevičarski savez planira u subotu održati prosvjed protiv NATO-a i militarizacije njemačke vanjske politike.

Međunarodnu konferenciju o sigurnosti osnovao je 1963. njemački izdavač Ewald von Kleist koji je umro 2013. godine. Prije toga bio je posljednji živući sudionik Von Stauffenbergove zavjere protiv Hitlera.

Tada znana kao Wehrkundetagung, što se ugrubo prevodi kao obrambeni seminar, minhenska konferencija izrasla je iz nepoznatog sastanka hladoratovskih stratega u najvažniji skup o sigurnosti u svijetu. Poslije Hladnog rata konferencija se pretvorila važnu platformu za odnose Rusije i Zapada.

Skup financira njemačka vlada, ali je organizira privatni odbor kojem je sada na čelu Wolfgang Ischinger, karijerni diplomat i bivši njemački veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara