Hollande odlazi u povijesni posjet Kubi

Hollande odlazi u povijesni posjet Kubi

Foto: FAH

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande će 11. svibnja službeno posjetiti Kubu što će biti prvi posjet jednog francuskog predsjednika tom otoku, objavila je u utorak navečer Elizejska palača.

"Predsjednik Republike će od 8. do 11. svibnja posjetiti francuske teritorijalne zajednice Antile kao i Kubu. Njegov posjet Kubi 11. svibnja će biti prvi posjet jednog francuskog predsjednika toj zemlji", navelo je francusko predsjedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava tog posjeta je prva najava posjeta nekog zapadnog čelnika nakon što su Sjedinjene Države i Kuba 17. prosinca 2014. obznanile povijesno približavanje. To približavanje je Europska unija nazvala povijesnim zaokretom. EU i Kuba, čiji su odnosi obustavljeni 2003., trebaju u srijedu i četvrtak u Havani održati treći krug pregovora o normalizaciji odnosa.

Pokretanje razgovora o "pokretanju političkog dijaloga i suradnji" je jednoglasno odobrilo 28 članica EU-a. Na Antilima će Hollande 9. svibnja na Martiniku predsjedati regionalnim summitom posvećenom pripremi konferencije o klimatskim promjenama u Parizu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara