Hollande pred pokop ubijenih: "Muslimani su prve žrtve netolerancije"

Hollande pred pokop ubijenih: "Muslimani su prve žrtve netolerancije"

Foto: FAH

MUSLIMANI u svijetu "prve su žrtve fanatizma, fundamentalizma, netoleracije", po francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu, dok se priprema pokop žrtava napada.

Ti muslimani su "prve žrtve fanatizma, fundamentalizma, netolerancije".

"Radikalni islamizam hranio se svim kontradikcijama, utjecajima, jadom, nejednakostima, dugo neriješavanim sukobima", dodao je Francois Hollande u govoru u Institutu arapskog svijeta u Parizu.

Već nekoliko dana pročelje instituta, glavne kulturne institucije arapskog svijeta u Francuskoj, prekriveno je natpisom "Svi smo Charlie" ispisanim velikim crvenim slovima na francuskom i arapskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se tjednik već drugi dan razgrabljuje u Francuskoj, a 130.000 primjeraka trebalo bi danas biti na raspolaganju i u tridesetak drugih zemalja, zgrožene reakcije sve su brojnije u islamskom svijetu gdje je svaki prikaz Muhameda zabranjen.

Istraga o eventualnim suučesnicima ubojstava traje, a priprema se sprovod dvojice od pet karikaturista poginulih 7. siječnja. Sprovod se sprema i za ekonomista Bernarda Marisa koji je imao tjednu kolumnu te psihoanalitičarku Elsu Cayat koja je bila kroničarka u tjedniku.

Policajac Franck Brinsolaro, zadužen za zaštitu direktora novina, karikaturista Charba, ubijena u napadu, također će biti pokopan u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara