Holy: Ako osvojimo jedan mandat bit ćemo izuzetno sretni

Holy: Ako osvojimo jedan mandat bit ćemo izuzetno sretni

Foto: Hina

PREDSJEDNICA Održivog razvoja Hrvatske (ORaH) Mirela Holy istaknula je danas da očekivanja te stranke na izborima za Europski parlament nisu spektakularna, jer su svjesni da su nova politička stranka, te da bi bili sretni da prijeđu izborni prag, a izuzetno sretni ako osvoje jedan mandat.

"Ako osvojimo jedan mandat, naš europarlamentarac zastupat će program ORaH-a i Europske stranke zelenih (EGP) koji se temelji na održivom razvoju", izjavila je Holy u Europskom domu gdje je održana tribina "Održivi razvoj otvara nova radna mjesta", na kojoj je, kako bi pružio podršku ORaH-u, govorio i supredsjednik EGP-a i EU parlamentarac Reinhard Bütikofer.

Holy je pojasnila da je održivi razvoj politička platforma koja podrazumijeva uravnoteženi odnos između gospodarskog razvoja, zaštite okoliša i poštivanja društvene pravde i ljudskih prava. Istaknula je kako smatraju da nije moguće živjeti u održivom društvu ako samo jedan od tih čimbenika održivog razvoja nije ispoštovan.

"Možete imati razvijeno gospodarstvo, ali ako je blagostanje podijeljeno između samo deset posto ljudi tada ne možete govoriti o održivom društvu, kao ni onda ako je blagostanje temeljeno na neodrživoj eksploataciji resursa", rekla je Holy i objasnila da je za održivo društvo potrebno imati sva ta tri čimbenika u balansu što vodi do dugoročnog razvoja.

Holy: "Zelena" radna mjesta podrazumijevaju i veću zaštitu socijalnih prava zaposlenika

Napomenula je da je u posljednjih desetak godina u Europi jako porastao broj novih radnih mjesta u obnovljivim izvorima energije, održivoj poljoprivredi, gospodarenju otpadom, "zelenim" industrijama, održivom turizmu i održivom ribarstvu. Objasnila je da "zelena" radna mjesta podrazumijevaju i veću zaštitu socijalnih prava zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europi sada ima 3,4 milijuna radnih mjesta u takozvanim "zelenim industrijama" što je više nego u europskoj auto-industriji, rekla je Holy i dodala da se na obradi 10.000 tona otpada zapošljava između 200 i 250 ljudi, dok se s klasičnim postupanjem s neselektirano prikupljenim otpadom, zapošljava u prosjeku oko deset ljudi.

Holy je govorila i o stajalištu ORaH-a i EGP-a da porezna politika mora ići u pravcu poreznoga rasterećenja rada i jačeg opterećenja kapitala, odnosno različitih špekulantskih investicija, financijskih transakcija, te veće kontrole bankarskog sektora kako on ne bi dovodio građane u nezavidnu situaciju.

Bütikofer je rekao kako bi, ako ORaH osvoji mandat EU dobio prvoga zastupnika Zelenih s područja Istočne Europe. Izvijestio je da "zeleni" u Švedskoj, Mađarskoj i Engleskoj imaju ambicije osvojiti više mandata od dosadašnjih.

"Europski parlament u izvješću govori o renesansi EU kroz održive ekonomije što je bitna gospodarska strategija iz dva razloga - to su nova kvalitetna radna mjesta i održivo gospodarstvo kao jedini način pružanja konkurentnosti".

Prije tribine ORaH je u pješačkoj zoni Petrinjska-Jurišićeva postavio putujuću izložbu koja je, uz tribinu, ORaH-ova središnja manifestacije EU kampanje "Posadi ORaH u EU".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara