Hrvati imaju najrevnije zastupnike u Europskom parlamentu

Hrvati imaju najrevnije zastupnike u Europskom parlamentu

Foto: Hina / Screenshot: votewatch.eu

PROŠLO je nešto više od pola godine otkad su zastupnici Europskog parlamenta započeli s radom. U parlamentu trenutačno sjedi 751 zastupnik iz 28 članica EU. Svakog mjeseca oni se okupljaju na plenarnim sjednicama da bi glasali o novim zakonima ili raspravljali kako popraviti živote Europljana. Odlučuje se o svemu, od civilnih sloboda, ekonomije i okoliša do vanjske politike. 

Zastupnici su dosad imali priliku glasati 318 puta, a kao što je to slučaj u svim parlamentima, dio predstavnika sudjeluje žešće i češće od drugih. Prema podacima sa stranice VoteWatch Europe naši su zastupnici najrevniji u Europskom parlamentu i sudjeluju u 96 % posto glasanja, čime su dokinuli dugogodišnju vladavinu Austrijanaca koji su od 2004. godine bez prestanka na vrhu ljestvice najaktivnijih.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povode za upečatljivu aktivnost naših zastupnika je u Dnevniku Sandre Križanec na N1 televiziji pojasnio Andrej Plenković, rekavši da je riječ o prirodnom nastojanju novih članova da se dokažu i pokažu.

"Mi smo kao novi zastupnici angažirani i želimo da 11 hrvatskih zastupnika bude vidljivo u Europskom parlamentu, s nama su aktivni i kolege iz Austrije," rekao je Plenković i odbacio sugestiju Križanec da je jedan od razloga za revnost novčana kazna koja europarlamentarcima prijeti ukoliko često izostaju iz sabornice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara