Njemačka brani zloglasnu Trojku

Njemačka brani zloglasnu Trojku

Foto: Hina

NJEMAČKA se u ponedjeljak suprotstavila i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i Ateni u pogledu Trojke koja nadzire provedbu programa pomoći Grčkoj, poručivši kako smatra da je ne treba ukidati, prenose europski mediji.

Trojka međunarodnih vjerovnika - Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond - poznata je po svojim "inspektorima" koji su svaka tri mjeseca posjećivali Irsku, Grčku, Portugal i Cipar kako bi provjerili provedbu reformi i odobrili novu tranšu pomoći. Postala je sinonimom za politiku štednje i netransparentno odlučivanje i nova grčka vlada više ne želi surađivati na takav način.

Europski parlament proveo je prošle godine istragu o radu Trojke, zaključivši da joj manjka demokratski legitimitet i da bi je trebala zamijeniti europska struktura.

Juncker je u svojem predizbornom programu obećao da bi je trebalo zamijeniti strukturom s većim demokratskim legitimitetom koja bi trebala više odgovarati za svoje postupke, a bila bi utemeljena na europskim institucijama s jačim parlamentarnim nadzorom.

Komisija pregovara s nekim državama članicama o nasljedniku Trojke, ali to se ne očekuje prije 2016., kada završava posljednji program pomoći, onaj sklopljen s Ciprom.

No, Berlin se protivi uspostavi nekog novog tijela.

Ustaljeni mehanizam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trojka je u biti instrument koji omogućuje procjenu programa država članica EU-a u Euroskupini i osigurava osnovu za donošenje odluka (...)", kazala je glasnogovornica njemačke kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak u Berlinu.

"Iz perspektive njemačke vlade, nije potrebno mijenjati taj ustaljeni mehanizam - ocjenu Trojke i potom odluke na političkoj razinI", kazala je Christiane Wirtz.

"Njemačka vlada također smatra da se Europska komisija ne bi trebala distancirati od tog ustaljenog mehanizma", dodala je, prenosi EUobserver.

Glasnogovornik EK Margaritis Schinas rekao je u ponedjeljak da trenutačno ne postoje konkretni planovi za ukidanje Trojke, napominjući da odluku o tome moraju donijeti sve članice eurozone.

No ponovio je Junckerovo obećanje da će "u budućnosti" biti zamijenjena više europskim tijelom, ne navodeći vremenski rok za to.

> Bliži se kraj "nelegitimne Trojke"

Kad je riječ o grčkim prijedlozima za rješavanje problema golemog grčkog duga, Schinas je kazao da će Juncker o tome razgovarati s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u srijedu u Bruxellesu.

Nova grčka vlada predložila je u ponedjeljak umjesto otpisa dijela duga njegovu zamjenu obveznicama vezanim za rast kako bi zemlja dobila više vremena i fiskalnog prostora za reforme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara