Hrvati proizveli gotovo 10 tisuća tona duhana vrijednog 30 milijuna kuna

Foto: Press fotografija

U PODRAVINI i Slavoniji je završen otkup ovogodišnjeg roda duhana. Na ukupnim proizvodnim površinama od 4.578 hektara proizvedeno je i otkupljeno 9.479 tona duhana za što će ovog tjedna proizvođačima, sukladno ugovorima o proizvodnji, biti isplaćeno oko 30 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Otkupljene količine duhana ovogodišnjega roda za jedan posto su manje u usporedbi s lanjskim otkupljenim količinama, a od plana za ovu godinu otkup je manji za 11 posto. To nam govori da je duhan u ovogodišnjoj ekstremno sušnoj godini i s ekstremno visokim temperaturama dobro podnio sve te stresove. Za otkupljene količine duhana tipa Virginia bit će isplaćeno oko 25 milijuna kuna i oko 5 milijuna kuna za duhan tipa Burley. To je nešto manje u usporedbi s lanjskim isplatama za otkupljeni duhan zbog lošije kvalitete, ali i zbog povećanih ovogodišnjih troškova osiguranja i sušenja duhana", naglašava dipl. ing. Mirko Boić, predsjednik Uprava Hrvatskih duhana, dodajući kako je i u iznimno klimatski nepovoljnoj godini primjena tehnoloških mjera na kraju pridonijela ostvarivanju zadovoljavajućih rezultata u proizvodnji duhana, jer je duhan ove godine jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura kojoj nije pao prinos u usporedbi s prethodnom godinom.

Sa završetkom otkupa duhana ovogodišnjega roda, Hrvatski duhani u suradnji s Udrugom hrvatskih proizvođača duhana Krupan list, koja okuplja proizvođače duhana u Podravini i Slavoniji, počeli su se pripremati za proizvodnju duhana u sljedećoj godini. Očekuju se znatna ulaganja u uporabi drvne biomase u sušicama za duhan kako bi se zamijenila skupa fosilna goriva te u sustave za navodnjavanje radi povećana prinosa. Sve to pridonijelo bi smanjenju troškova i povećanju konkurentnosti hrvatske primarne proizvodnje duhana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara