Hrvatska dopustila ocu da četiri godine zlostavlja kćer, mora platiti odštetu od 25 tisuća eura

Hrvatska dopustila ocu da četiri godine zlostavlja kćer, mora platiti odštetu od 25 tisuća eura

Ilustracija: Shutterstock

HRVATSKA mora s više od 25 tisuća eura obeštetiti djevojčicu i njezinu majku jer dulje od četiri godine njezino pravosuđe nije presudilo o skrbništvu po tužbi za zlostavljanje oca nad djetetom, čime je Hrvatska prekršila Konvencije kojima je pristupila, presudio je u četvrtak Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu.

ESLJP je donio presudu u predmetu br. 10161/13 protiv Hrvatske na temelju tužbe što su ga prema članku 34 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda podnijele M. i M. (majka i njezina malodobna kći) 3. siječnja 2013.

"Sud utvrđuje da predmet nije riješen u više od četiri godine i tri mjeseca", stoji u presudi objavljenoj na službenim stranicama ESLJP-a.

Hrvatska nije postupila u skladu sa svojim obvezama


Pozivajući se na druge predmete (primjerice Eberhard i M., te Kopf i Liberda protiv Austrije, no. 1598/06, §§ 46-49, 17 siječnja 2012.) ESLJP navodi da bi "samo činjenica" tako dugotrajnog postupka "bila dostatna da se utvrdi da tužena država nije postupila u skladu sa svojim obvezama prema članku 8 Konvencije" čak i u slučaju da predmet nije iziskivao veću žurnost od uobičajenog postupanja u vezi sa skrbništvom nad djetetom.

Presudom iz 2007. Općinski sud u Zadru je nakon razvoda bračnog para skrbništvo nad djevojčicom povjerio ocu I.M. prema preporuci psihologa, psihijatra i Centra za socijalnu skrb te konačnu presudu potvrdio 2008.

Međutim, djevojčica je opetovano tražila da živi s majkom, bojala se od oca i prijavila zlostavljanje o čemu postoji liječnička i policijska dokumentacija.

Djetetove traume potvrđene još 2011. godine

Djetetov strah od oca potvrdili su 2011. na vještačenju stručnjaci iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu koji su zapisali da je djevojčica "traumatizirano dijete s natprosječnim mentalnim sposobnostima, jakom samokontrolom, neurotizmom, učinkom depresije, hipersenzitivna, anksiozna s jakim kompleksom inferiornosti" te je u nje dijagnosticiran "diskretni tremor".

Djevojčica se počela i samoozljeđivati te je u jednom od idućih vještačenja zapisano je da je "dijete godina opterećeno pregledima stručnjaka, sudskim procesima, intervjuima u centru za socijalnu skrb i da se nada da će konačno netko saslušati njezinu želju da živi s majkom jer od dobi od šest godina nesretna je što živi s ocem".

Kako je državno odvjetnišvo obacilo tužbe majke i djevojčice o tome da je otac zlostavlja, one su se žalile, a slučaj je bio podnesen i Ustavnom sudu koji nije prihvatio taj predmet.

Europski sud za ljudska prava presudio je da Hrvatska mora platitima oštećenima u roku od tri mjeseca ukupno 25.600 eura neimovinske štete te sudske troškove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara