Hrvatska dotakla "dno dna": "Više ni jedna kuna ne smije u građevinu i energetiku"

Hrvatska dotakla "dno dna": "Više ni jedna kuna ne smije u građevinu i energetiku"

Ilustracija: Ronald Goršić / Cropix

OVAJ tjedna su građane šokirale vijesti o padu BDP-a i industrijske proizvodnje, a Vlada samo diže cijene komunalija i još uvijek najavljuje neke investicije koje bi nas trebale izvući iz krize.

Vladinim najavama, ali i planovima investiranja previše ne vjeruju ekonomski analitičari, a građani ne znaju kako će preživjeti novu recesiju i dočekati bolja vremena. "Dno dna", kazala je jedna građanka Media Servisu, a druga je kazala da svaki dan sve više tone. "Katastrofa. Užas jedan. Ne znam što oni misle poduzeti", kazala je druga gospođa.

"Više ni jedna kuna za građevinu i energetiku"

Vlada je najavila novi investicijski ciklus, ali ekonomski analitičar Ljubo Jurčić kaže da se više ne smije investirati u infrastrukturu i energetiku. Za ovu "novu" krizu kaže da je samo nastavak dugoročnog trenda u Hrvatskoj gdje se ulagalo u krive stvari. "Hrvatska više ne smije dati ni jednu kunu u građevinu, nego se novac mora ulagati u proizvodnju", rekao je Jurčić za Index te dodao kako će ulaganja u građevinarstvo i energetiku ponovno ljude zaposliti "samo na gradilištu", a nakon toga ćemo se vratiti starim boljkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Treba investirati u prerađivačku industriju da kada se tvornica izgradi na tome mjestu ostane još radnih mjesta", rekao je Jurčić te dodaje da trebamo investirati u finalne proizvode. Ističe pozitivan primjer Srbije koja je talijanskom proizvođaču automobila izgradila tvornicu, a potom je su u njoj ostali zaposleni radnici. "Srbi imaju dogovor da se dijelovi za Fiat proizvode u Srbiji", rekao je Jurčić i dodao kako treba Vlada treba stvarati povoljne uvjete za investicije u privatnom sektoru.

Zašto ne bi proizvodili dijelove za automobile ili avione?

"Mogli bi se sa Nijemcima ili Francuzima dogovoriti da radimo dijelove za automobile ili čak avione", rekao je Jurčić i dodao kako bi država trebala ugovoriti taj posao i obrazovati kadrove, dok bi privatnici izrađivali dijelove po napucima proizvođača. Ekonomski stručnjak kaže da nam takve investicije trebaju kako bi okrenuli trend.

"Vlada puno priča, ali ništa konkretno ne nudi", kaže drugi ekonomski analitičar Guste Santini za Media Servis te dodaje da nas čeka novo zaduženje i još dublja kriza. "Tragedija je u tome što nema očekivanja da će se stvari promijeniti. Osim uvjerenja Vlade mi zapravo nemamo nijedan dokaz da bi se stvari mogle mijenjati. Stvari idu u krivom pravcu i to je valjda sada jasno", rekao je Santini.

Ostaje nam samo nada da će ostvariti riječi premijera Milanovića jučer iz Bukurešta kada je napomenuo da nam se neće dogoditi sudbina Grčke i Portugala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara