Hrvatska gospodarska camorra: Propali poduzetnici, optuženici i osumnjičenici za malverzacije, prijevare i primanje mita!

Hrvatska gospodarska camorra: Propali poduzetnici, optuženici i osumnjičenici za malverzacije, prijevare i primanje mita!

Foto: Zadarski list, 057info, liderpress, Atlantic.hr, Hina
Na fotografiji se nalaze: Vidošević, Petričević, Jerbić, Jusup, Pucar, Boban, Adrović, Mažuran

NA ČELU Hrvatske gospodarske komore (HGK) okupilo se šaroliko društvo onih koji za sobom imaju propale tvrtke i porezna dugovanja, onih koji su iskustvo tijekom godina stjecali uglavnom sjedenjem po raznim odborima i upravama, bez pokretanja vlastitog biznisa, što bi ih možda uspjelo približiti onima koji ih obaveznim članarinama i financiraju - poduzetnicima i gospodarstvenicima, ali i onih koji su se našli "s druge strane zakona" - neke se sumnjiči za malverzacije, prijevare, izvlačenje novca iz tvrtki te primanje mita, neki imaju i kaznene prijave i optužnice, a neki čak i odslužene zatvorske kazne!

Upravni odbor HGK, uz uhićenog dugogodišnjeg čelnika HGK Nadana Vidoševića te njegova nesuđenog nasljednika Darka Petričevića, za kojeg se ispostavilo da osim propalih tvrtki na leđima nosi i nekoliko kaznenih prijava, kao i optužnicu za "zamračenje" 1,6 milijuna eura, čini još devet članova:

1. Božo Jusup

Iako ima već 76 godina, član Upravnog odbora HGK Božo Jusup ujedno je i predsjednik nadzornog odbora Tankerkomerca (u prošloj godini gubici od gotovo 42 milijuna kuna), predsjednik uprave Tankremonta (u blokadi već 741 dan, pokrenut skraćeni stečajni postupak), član nadzornog odbora Croatia Airlinesa (posluje s milijunskim gubicima, sprema se prodaja) te predsjednik nadzornog odbora Kontejnerskih Terminala Vukovar. Bio je i član upravnog vijeća Lučke uprave Zadar. Sjedio je i u upravama zadarskih tvrtki Marituna i Donat Boats do njihova odlaska u stečaj. Također, predsjednik je uprave zadarske tvrtke Moto Marina Servis, koja je u blokadi još od kolovoza 2011. godine te je uz gubitke nagomilala i porezni dug veći od 350 tisuća kuna.

No, to nije sve, Jusupa i njegovu unuku, komercijalisticu tvrtke Marituna, zadarska je policija 2011. godine kazneno prijavila zbog pogodovanja vjerovnicima. Suđenje u slučaju je započelo u travnju ove godine. Marituna je od studenog 2010. godine u stečaju, a Jusupa i njegovu unuku se tereti da su, iako su znali da im je žiro-račun u blokadi, izbjegli plaćanje preko žiro-računa i zaključili 50-ak ugovora u cesiji ukupne vrijednosti oko 700 tisuća kuna, čime su druge vjerovnike stavili u povoljniji položaj u odnosu na Ministarstvo financija.

Također, zanimljivo je da je 2006. godine, kad je Jusup iz uprave Tankerkomerca "otišao u mirovinu" i preselio se na čelo nadzornog odbora, na njegovo mjesto kao generalni direktor Tankerkomerca došao Dario Jurin, koji je već više od 20 godina (trenutno u 6. mandatu) predsjednik Županijske gospodarske komore Zadar. Jurin je i Vidoševićev savjetnik za područja od posebne državne skrbi.

2. Vlado Jerbić

U Upravnom odboru HGK je i Vlado Jerbić, koji je godinama bio direktor Belišća. Trenutno je prokurist Kromopaka, Tiskare B1 (u blokadi, porezni dug oko 320 tisuća kuna) i Tiskare Valpovo te član nadzornog odbora Croatiadrvo G.I.U. (u likvidaciji). Bio je i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Croatiadrvo-Projekta, koji je ugašen 2012. godine.

Jerbić je iz Belišća otišao s oko 5 milijuna kuna otpremnine - neto, dok je ukupni iznos kojeg je Belišće platilo, s uračunatim porezima i prirezima te doprinosima iznosio vrtoglavih 12,5 milijuna kuna. Zanimljivo je i da je krajem 2011. godine Vrhovni sud naredio novu istragu protiv Jerbića i Zdravka Dimača, bivšeg direktora koprivničkog Bilokalnika, zbog sumnje u malverzacije pri prodaji Bilokalnika Belišću! Naime, tereti ih se da su dogovorili i proveli niz radnji kojima je Belišće na povlašteni način i bez prodaje na burzi steklo više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu Bilokalnika, čime je Dimač stekao nepripadnu imovinsku korist od više od 2,3 milijuna kuna.

3. Marin Pucar

Jedan od članova Upravnog odbora HGK je i Marin Pucar, koji trenutno obnaša i dužnost člana uprave Zvečeva (gubici od gotovo 17 milijuna kuna u prošloj godini). Do prošle je godine bio član uprave Podravke (20,7 milijuna kuna gubitaka u prošloj godini) te član nadzornih odbora Podravkinih tvrtki-kćeri Danice (21,9 milijuna kuna gubitaka u prošloj godini) i Belupa.

Optužnicu ima i Pucar. On je 29. travnja 2010. godine skrivio stravičnu prometnu nesreću na autocesti Zagreb-Varaždin, u kojoj su poginule dvije osobe. Službenim Audijem, kojim je vozio brzinom od 174 kilometra na sat, tijekom prestrojavanja je udario u stražnji lijevi dio automobila koji je vozio ispred njega. Krajem 2012. godine osuđen je na 10 mjeseci zatvora, nakon što mu je smanjena prvotna kazna od 18 mjeseci zatvora. Na malu kaznu je utjecala i obitelj poginulih koja je tražila da ga se ne kazni jer se tijekom suđenja ponašao veoma korektno, a njegovo kažnjavanje im ništa ne znači. Izdržavanje kazne u poluotvorenom tipu kaznionice mu je ostavilo mogućnost odlazaka na posao u Zvečevo.

4. Željko Mažuran

U Upravnom odboru HGK je, već gotovo dva desetljeća, Željko Mažuran, direktor karlovačke Kordun grupacije. Mažuranova je i karlovačka tvrtka Cetips koja je u blokadi još od 13. siječnja 2011. godine i koja je nagomilala vrtoglavi porezni dug veći od 1,5 milijuna kuna. Mažuran je trenutno i predsjednik nadzornog odbora Centra proizvodnog strojarstva i alatničarstva, dok je davnih dana, do 2001. godine, bio član nadzornog odbora Karlovačke banke.

5. Zvonimir Radić

Zvonimir Radić, još jedan od članova Upravnog odbora HGK, za sobom ima dugogodišnju karijeru sjedenja po upravama i nadzornim odborima - Cemex, Knauf, Readymix, Betonmix, ATV Split, Salonit, Piramida, Memento Spalato, Ventilator (gdje je direktor do odlaska tvrtke u stečaj bio Darko Petričević), Chromos-Pigmenti, Croatia Lloyd, KBD... Mnoge od navedenih tvrtki s ovog popisa su u stečaju, mnoge su ugašene, a dio njih je u blokadi zbog nagomilanih poreznih dugova te posluje s gubicima. Radić je bio i član Republičke komisije za popis i procjenu ratne štete od 1993. do 1994. godine. Zanimljivo je i kako je Radić u kuloarima dugi niz godina na glasu kao "moćni pokrovitelj Nadana Vidoševića".

6. Franco Palma


Franco Palma, bivši predsjednik Hrvatske udruge hotelijera (sada Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske), jedan je od rijetkih članova Upravnog odbora HGK čije se ime veže uz tvrtke koje redom bilježe rast i pozitivno posluju. To ne čudi, jer je riječ o turističkom sektoru - Liburnia Riviera Hotelima, Puntiželi, Valamaru, itd. gdje je tijekom godina obnašao razne direktorske funkcije te sjedio u nadzornim i izvršnim odborima. Palma je u HGK lani došao iz Riviere Adria gdje je do prošle godine bio predsjednik nadzornog odbora, iako je u mirovini još od 2007. godine.

7. Zdenko Adrović

Jedan od ljudi koji sjede u Upravnom odboru HGK je i Zdenko Adrović, predsjednik Uprave zagrebačke podružnice Raiffeisenbank Austria. Adrović za sobom ima dugogodišnju karijeru sjedenja po nadzornim odborima i upravama ne samo u bankarskom sektoru već i u raznim kompanijama, uključujući i Plivu, ugašeno društvo NK Dinamo Športsko, Đuro Đaković Holding, Jadranbrod te Jadroplov. Bio je i predsjednik nadzornog odbora Zagrebačke burze. Član je izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, predsjednik nadzornog odbora Raiffeisen Leasinga te Raiffeisen Consultinga (koji oboje bilježe pad prihoda), kao i predsjednik nadzornog odbora Atlantic Grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
8. Josip Boban

U Upravnom odboru HGK je i predsjednik nadzornog odbora solinskog AD Plastika. Bio je član društva AD Plastik-ESOP koje je danas u likvidaciji, kao i u nadzornom odboru ugašenog ACM-RIS-a. Bivši je predsjednik nadzornog odbora solinske tvrtke AD Brodovi.

9. Marina Rožić

Marina Rožić došla je u Upravu HGK u lipnju ove godine, nakon što je glavna tajnica HGK Martina Velnić Župić odlučila napustiti Komoru. Upravo je Velnić Župić navodno ta koja je nakon svog iznenadnog odlaska, zahvaljujući informacijama koje je imala, poslala istražitelje u HGK. Rožić je ranije bila zamjenica Velnić Župić, a prije dolaska u HGK je bila tajnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čiji je bivši čelnik Vinko Mladineo optužen za pronevjere novca i izvlačenje 130 milijuna kuna iz Fonda fiktivnim otkupom PET ambalaže.

Nadzorni odbor Hrvatske gospodarske komore jednako je šarolik:

1. Vinko Dumičić

Predsjednik Nadzornog odbora HGK Vinko Dumičić, direktor je tvrtki Dumičić poslovno savjetovanje i SAMARI-Derma Medico, koje su u prošloj godini poslovale s gubicima. Dumičićeve su i tvrtke Daus Truck (2,2 milijuna kuna gubitaka u prošloj godini), Daus Makina (više od pola milijuna kuna gubitaka u prošloj godini, u blokadi od svibnja prošle godine, porezni dug veći od 750 tisuća kuna) i Euromakina (3,2 milijuna kuna gubitaka u prošloj godini). Ni društvu Vidra Logistika, čiji je Dumičić član, poslovanje ne ide bolje - u blokadi je. Ranije je Dumičić bio i u upravi Coca-Cole Hrvatska i nadzornom odboru Eko-Ozre.

Iako mu upravljanje vlastitim tvrtkama, prema podacima dostupnima na Poslovna.hr, baš i ne ide, to nije spriječilo Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG Invest) da upravo njegovu tvrtku Dumičić poslovno savjetovanje navede među certificiranim konzultantima za financije, organizaciju i upravljanje te poslovno planiranje.

2. Miljenko Baković

U nadzornom odboru HGK je i Miljenko Baković, predsjednik nadzornog odbora Auto Hrvatske (u prošloj godini 2,3 milijuna kuna gubitaka). Baković je i direktor dviju tvrtki bez zaposlenika - Auto LAD i Auto F.A.L., za koje Poslovna.hr preporučuje provjeru. Ranije je bio u nadzornim odborima i upravama danas posrnulih i propalih tvrtki ATV Split, Mosor, Memento Spalato, Kaštelanka i PIS.

Baković s Vidoševićem ima zanimljivu zajedničku prošlost. U prosincu 1992. godine je Vidošević s tvrtkom Auto Hrvatska Split, kojoj je Baković bio direktor, potpisao ugovor o kupnji stana u Dubrovačkoj 3, ukupne površine 98,46 četvornih metara i cijene 2.100 tadašnjih njemačkih maraka po kvadratu, odnosno oko 207 tisuća njemačkih maraka ukupno. U samoj kupoprodaji ništa nije sporno, ali je zanimljivo kako je Vidošević 1994. godine od MORH-a dobio stan od 153 četvorna metra u Zagrebu, iako je u svom vlasništvu tada imao stan u Splitu, kojeg je prodao tek 2002. godine.

3. Damir Skender

Damir Skender, član Nadzornog odbora HGK, dugogodišnji je predsjednik uprave osječke Saponije. Do prošle je godine bio i zamjenik predsjednika nadzornog odbora tvrtke Dalmacijabilje, koja je lani ugašena. Skender je i predsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

4. Ivan Vanja Frančišković

Ivan Vanja Frančišković, koji je također jedan od članova Nadzornog odbora HGK, u prošlosti je bio u nadzornim odborima ACI-ja, Bonavije, Lošinjske plovidbe, Jadrolinije... Bio je i član upravnih vijeća KBC-a Rijeka, Lučke uprave Rijeka te Sveučilišta u Rijeci. Obnašao je i dužnost direktora filijale za pomorska i transportna osiguranja Croatia Osiguranja, kao i predsjednika HNK Rijeka.

Frančišković se 2011. godine našao pod istragom Uskoka zbog sumnje u izvlačenje novca iz Croatia osiguranja. Dugogodišnji direktor poslovnice Croatia osiguranja u Rijeci i tadašnji dopredsjednik riječkog HDZ-a, navodno je na različite načine, uglavnom krivotvorenjem dokumentacije, naknadnim sklapanjem polica osiguranja te napuhavanjem i dvostrukim isplatama šteta oštetio Croatia osiguranje za oko 100 milijuna kuna. Malverzacije za koje se sumnjiči povezane su s tvrtkama iz pomorskog sektora, kao što su brodogradilište Viktor Lenac i Jadranski pomorski servis.

Podsjetimo, bivša tajnica Jadranskog pomorskog servisa Mirja Tomas je krajem srpnja ove godine za Index otkrila kako je među onima koji su od vlasnika JPS-a Ante Marasa primali mito ministar financija Slavko Linić, a na popisu se našao i Ivan Vanja Frančišković.

5. Mijo Šimić

U nadzornom odboru HGK je i Mijo Šimić, direktor Tekstilprometa. Šimić je i predsjednik nadzornog odbora Lantea grupe (u prošloj godini 28,8 milijuna kuna gubitaka) te Galeba (u prošloj godini 1,9 milijuna kuna gubitaka). U prošlosti je bio i u nadzornim odborima Robnog magazina i Standard konfekcije, čijim je spajanjima nastala Lantea, kao i Robne kuće Dubrovnik.

Ni Šimić nije "bez grijeha". Iako on tvrdi da je sve bilo po zakonu, mali dioničari Lantee ga optužuju da je tvrtku njegov Tekstilpromet preuzeo po nerealno maloj cijeni. Naime,na srpanjskoj skupštini Tekstilprometa izglasana procjena vrijednosti Lantee od svega kunu i pol po dionici. Mali dioničari navode kako dionice vrijede znatno više, a zadovoljštinu planiraju zatražiti sudskim putem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara