Hrvatska udruga radnih terapeuta: Terapiju obavljaju i nedovoljno educirane osobe

Hrvatska udruga radnih terapeuta: Terapiju obavljaju i nedovoljno educirane osobe

Foto (Ilustracija): Shutterstock

HRVATSKA udruga radnih terapeuta reagirala je na jučer objavljen članak „Strava na „psihijatriji“: Na radnoj terapiji pacijenti prenose umrle, a starci obavljaju nuždu na čučavcima“. Poslali su demanti koji prenosimo u cijelosti.

"Time se insinuira na neprimjereno profesionalno ponašanje radnih terapeuta zaposlenih u psihijatrijskoj ustanovi. Obzirom da u nekim ustanovama „radnu terapiju“ obavljaju stručnjaci drugih profila, ali i nedovoljno educirane (nemedicinske) osobe koje se nazivaju radnim terapeutima, a nisu prošle propisano prvostupničko obrazovanje za radnog terapeuta, molimo vas da javnost informirate o pravovremenim i točnim informacijama.

"Tamo gdje bi trebali biti zaposleni radni terapeuti, rade osobe koje nemaju dopusnicu za provođenje radne terapije"

Unatoč činjenici da Zakon o djelatnostima u zdravstvu (NN 87/2009) regulira radnoterapijsku profesiju, na mjestima na kojima bi trebali biti zaposleni radni terapeuti, rade osobe koje se nazivaju radnim terapeutima i nemaju dopusnicu za provođenje radne terapije . To se posebno odnosi na osobe zaposlene u ustanovama socijalne skrbi, ali i zdravstvenim ustanovama, posebno na odjelima psihijatrije koji mahom imaju zaposlene osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem koji provode „radnu terapiju, okupacionu terapiju ili radno-okupacionu terapiju“.

U svrhu točnog izvještavanja javnosti i relevantnih institucija, Hrvatska udruga radnih terapeuta poručuje svim građanima Republike Hrvatske da je Radna terapija zakonski regulirana struka u Republici Hrvatskoj. Zakon o djelatnostima u zdravstvu regulira djelatnost radne terapije kao zdravstvenu djelatnost koja se bavi promicanjem zdravlja i blagostanja kroz aktivnosti dnevnog života (okupacije).

Primarni cilj radne terapije je osposobiti pojedince za aktivno i neovisno sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima. Radni terapeuti postižu taj cilj omogućujući osobama/klijentima uključivanje u aktivnosti koje će povećati njihove sposobnosti ili oblikujući okolinu koja potiče i omogućuje sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima (Zakon o djelatnostima u zdravstvu NN87/09). Pravo na obavljanje djelatnosti radne terapije ima stručni prvostupnik radne terapije, sa završenim pripravničkim stažom, položenim stručnim ispitom i važećim odobrenjem za rad.

Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Strukovni razred za djelatnost radne terapije  i Hrvatska udruga radnih terapeuta su u proteklih 4 godine nebrojeno puta upozoravale na sve navedeno te konstantno očekujemo reakciju resornog Ministarstva i ispravljanje postojećih nelogičnosti koje dovode do upitne kvalitete pruženih usluga, a samim time i na konačni ishod liječenja/rehabilitacije, koje ujedno nanose veliku štetu radnoj terapiji kao profesiji.

"Hrvatska ima 295 radnih terapeuta, što na 100 000 stanovnika iznosi 6,9 radna terapeuta"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na prisutnost drugih stručnjaka na mjestima radnih terapeuta, neprepoznavanju profila radnog terapeuta iako je isti reguliran u Republici Hrvatskoj, kao i u 27 zemalja EU, kontinuirano se ograničava obavljanje i dostupnost djelatnosti radne terapije građanima RH.

Ovim putem bi željeli naglasiti da je u RH zaposleno 295 radnih terapeuta, što na 100 000 stanovnika iznosi 6,9 radna terapeuta. Navedeno je zabrinjavajuće jer dovodi do manjka dostupnosti usluga radnog terapeuta na što je već upozoravano od strane Strukovne komore i udruženja, ali i od strane Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, gđa Anke Slonjšak koja je sve navela u svom Izvješću o radu Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2013 godinu te u Nacionalna strategija razvoja zdravstva 2012. – 2020 Ministarstva zdravlja.

Broj stanovnika po terapeutu u drugim zemljama

Prema podacima Vijeća radnih terapeuta u Europskim zemljama (COTEC - Council of Occupational Therapists for the European Countries), u Sloveniji radi 25 radnih terapeuta na 100 000 stanovnika, u Austriji 30, Švicarskoj 31, Irskoj 33, u Njemačkoj 43, u Danskoj 50, dok taj broj u Švedskoj i Danskoj iznosi 100 (Sažetak radnoterapijske profesije u Europi 2014).

Stoga vas molimo da objavite ovo priopćenje kako bi se jasno prezentiralo u javnosti što je radna terapija, tko su radni terapeuti i napokon počelo razlikovati ulogu i status prvostupnika radne terapije (bacc.therap.occup.) od drugih zaposlenika različitih ustanova koji se nazivaju „radnim terapeutima, okupacionim ili radno-okupacionim terapeutima“ iako nemaju odgovarajući stupanj obrazovanja niti pripadajući naziv. U konačnici, cilj je da institucije pravne države Republike Hrvatske počnu raditi svoj posao"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara