Hrvatski dan liječnika: Malo ih je, ali su odlični!

Hrvatski dan liječnika: Malo ih je, ali su odlični!

Ilustracija: AFP

DANAS se obilježava Hrvatski dan liječnika. Imaju svoje mjesto u društvu, ali ima ih premalo, ocijenio je u razgovoru za Media servis zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

Hrvatski je dan liječnika. Obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje Hrvatskog liječničkog zbora. Zagrebački liječnici su u gostionici "K caru austrijskom" pokrenuli inicijativu, iste godine Zbor je osnovan i bio je osmo nacionalno liječničko društvo u Europi.

Zamjenik ministra dr. Cesarik ocijenio je kakav je položaj liječnika danas u Hrvatskoj. "Danas je situacija s liječničkom strukom zadovoljavajuća; liječnici imaju svoje mjesto u društvu, u zdravstvenom sustavu. Liječnici su oni koji uistinu svoj život posvećuju liječenju svojih pacijenata", naglasio je Cesarik.

Trenutno u Hrvatskoj 12.532 doktora medicine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da povremeno neki pune medijske stupce, ali to su samo izuzeci. Trenutno su u Hrvatskoj 12.532 doktora medicine; 58 posto radi u bolničkom sustavu, 26,5 posto u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a njih 10 posto privatno. "Nezgodna" je, kaže Cesarik, starosna struktura jer je čak 38 posto liječnika starije od 50 godina, ali to ni ne čudi s obzirom na to koliko traje školovanje. Traje cijeli život, zaključuje zamjenik ministra.

Prema nekim procjenama, zdravstvenom sustavu nedostaje oko 4 tisuće liječnika. Cesarik je citirao čelnika Liječničke komore Hrvoja Miniga koji kaže da Hrvatska ima onoliko liječnika koliko proračun može platiti. "Mislim da nedostaje liječnika, ali nema države u Europi koja može reći da joj ne nedostaje liječnika".

Na kraju je svim kolegama uputio čestitku. "Svim liječnicama i liječnicima, jer danas prevladavaju liječnice što je meni izuzetno drago jer su liječnice izuzetno dobre u obavljanju svog posla, čestitam njihov dan, Hrvatski dan liječnika", poručio je na kraju Cesarik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara