Hrvatski prijevoznici Vladi: Uništavate nas, ukinite povećanje trošarina ili ćemo gorivo točiti u Sloveniji

Hrvatski prijevoznici Vladi: Uništavate nas, ukinite povećanje trošarina ili ćemo gorivo točiti u Sloveniji

Foto: Ivica Galović/Pixsell

UDRUGA Hrvatskih cestovnih prijevoznika komentirala je podizanje trošarina na gorivo poručivši Vladi da ih uništava. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Poštovani,

u ime Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika izražavamo neslaganje s odlukom Vlade Republike Hrvatske o povećanju visine trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon. Trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo povećane su za po 20 lipa po litri, a prema najavama ministra financija na taj će se način povećanjem nameta najvećim potrošačima goriva, dakle prijevoznicima, povećati prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna.

U vrijeme kada su hrvatski cestovni prijevoznici ionako tržišno nekonkurentni, na ovaj se način izravno utječe na daljnje uništavanje njihove pozicije, kako u zemlji tako i u svijetu. Krivim potezima sustavno se uništava hrvatsko gospodarstvo, dok se istovremeno najavljuje oporavak i izlazak iz krize. Danas su cestovni prijevoznici, koji čine veliki faktor hrvatskog gospodarstva, prisiljeni preseliti svoje poslovanje u susjedne zemlje. Umjesto stvaranja prihoda u tuzemstvu, te samim time sudjelovanja u razvoju hrvatskog gospodarstva, za njih je ekonomičnije preseliti poslovanje i poticati razvoj i rast susjednih zemalja.

Preispitajte odluku ili ćemo gorivo točiti u Sloveniji i drugim zemljama

Tražimo preispitivanje ispravnosti ove odluke, te ukidanje sporne izmjene Uredbe o visini trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon. Kao pozitivan primjer iz našeg susjedstva možemo izdvojiti Sloveniju, Mađarsku i Italiju, zemlje gdje je moguće ostvariti i povrat trošarina na gorivo.  Navedene mjere se odnose na gospodarske subjekte koji se bave prijevozničkom djelatnošću.  No, to je za naše vlastodršce potpuno nemoguća misija, jer je njima izgleda jedino bitno nastaviti izdašno financirati rad skupe, glomazne, trome i neučinkovite državne uprave.

U suprotnome ostaje nam samo pozvati sve članove da započnu točiti gorivo u Sloveniji, te ostalim susjednim zemljama, koje svojim mjerama pomažu gospodarskim subjektima. Kao krajnja mjera preostaje nam poziv na blokadu cesta i zaustavljanje teretnog prometa.

U Varaždinu, 17. travnja 2015.
predsjednik Udruge Dragutin Kranjčec"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara