Hrvatskim znanstvenicima 3 milijuna kuna za istraživanja "vječnog izvora energije"

Hrvatskim znanstvenicima 3 milijuna kuna za istraživanja "vječnog izvora energije"

Screenshot: Iter/YouTube

ZNANSTVENICI iz Hrvatske istraživačke jedinice (CRU), koji u sklopu EUROfusiona sudjeluju u jednom od najvećih projekata današnjice - dobivanju čišćeg i vječnog izvora energije iz nuklearne fuzije, sljedećih pet godina imat će na raspolaganju gotovo tri milijuna kuna za istraživanja.

Znanstvenici okupljeni u CRU, izvijestili su u četvrtak iz Instituta Ruđer Bošković (IRB), dio su najvećeg istraživačkog konzorcija EUROfusion koji okuplja 27 zemalja Europe na projektu izgradnje termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER koji će omogućiti testiranje cijelog niza tehnologija potrebnih za rad fuzijske elektrane.

Za realizaciju tih ciljeva znanstvenicima je na raspolaganju ukupno 850 milijuna eura za razdoblje od 2014. do 2018. godine, od čega skoro polovica iznosa dolazi iz programa HORIZON 2020. Od tih je sredstava našim znanstvenicima za istraživanje na raspolaganju gotovo 3 milijuna kuna sljedećih 5 godina, istaknuto je prigodom posjeta Zagrebu direktora EUROfusion programa Tonyja Donnea, izvijestio je IRB.

Hrvatski znanstvenici s IRB-a, Instituta za fiziku i splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) sudjeluju u pet radnih paketa ovog projekta u sklopu kojih će se na IRB-u obavljati procjena zadržavanja fuzijskog goriva u stijenkama fuzijskih reaktora uz pomoć ionskih snopova, određivanje porijekla čestica prašine u fuzijskom reaktoru – tokamaku, te konstrukcija Namjenske komore za ozračavanje fuzijskih materijala s dva ionska snopa – jedne od samo četiri takve u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici iz FESB-a bavit će se matematičkim modeliranjem magnetskih polja i plazme u fuzijskim reaktorima, dok će se znanstvenici s Instituta za fiziku uključiti u razvoj laserskog uređaja za kontrolu oštećenja stijenki tokamaka. Institut za fiziku je zajedno s IRB-om uključen i u obrazovni program EU, u sklopu kojega 300 studenata iz svih zemalja EU izrađuje svoje doktorate iz područja fuzije.

Projekt ITER

ITER - najveći fuzijski reaktor gradi se u Cadaracheu u Francuskoj na lokaciji veličine čak 60 nogometnih igrališta, a oko 2,5 milijuna prostornih metara zemlje iskopano je kako bi se stvorio prostor za tokamak ITER i prateće objekte, rekao je Donne jučer prigodom posjeta IRB-u.

Jedan od najvećih svjetskih znanstvenih eksperimenata osmišljen je kako bi znanstvenici prvi put u povijesti dobili tzv. samogoruću fuzijsku plazmu, doslovno komad Sunca na Zemlji, koji će isijavati 10 puta veću snagu fuzije od uložene snage, ističu s IRB-a.

S obzirom na to da je potreba čovječanstva za energijom u stalnom porastu te da će prema procjenama čovječanstvo za dvjestotinjak godina iscrpiti većinu fosilnog goriva, neupitna je potreba za čišćim i beskonačnim izvorom energije, a tu nuklearna fuzija nalazi svoje mjesto, napominju s IRB-a. Fuzijski reaktor ITER trebao bi dati odgovore na niz pitanja važnih za konstrukciju fuzijske elektrane DEMO, dodaju.

Fusion Roadmap EU-a predviđa dovršetak ITER-a do 2022. uz postizanje samogoruće fuzijske plazme do 2027. godine, dok bi prva fuzijska elektrana DEMO trebala biti dovršena do 2035.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara