Hrvatskom selu tri milijarde eura na raspolaganju

Ilustracija: Guliver image/Getty images

TRI milijarde eura na raspolaganju je hrvatskom selu u sljedećih sedam godina u okviru programa ruralnog razvoja Europske unije. Ta se sredstva mogu privući samo dobrom organizacijom i međuinstitucionalnom suradnjom, kaže župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić.

"Mi smo iz Osječko-baranjske županije nastavili s jedne strane povezivanje s jedne strane sveučilišta, s druge strane politika kojoj je zadatak objediniti aktivnosti i sveučilišta i krajnjih korisnika, srednjeg poduzetništva, malog poduzetništva, velikih korisnika, dakle velikih tvrtki ali isto tako i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, turističkih gospodarstava i to na način da im pružimo kompletnu, cjelovitu informaciju o mogućnostima korištenja fondova Europske unije", rekao je Šišljagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komunalna infrastruktura, turizam i obiteljska poljoprivredna gospodarstva čekaju ova sredstva kao ključna za razvoj u budućnosti.

"Logistički temelj će sasvim sigurno biti sveučilište, Osječko-baranjska županija, a krajnji korisnici, mi stojimo potpuno na raspolaganju. Organizirat ćemo u ovoj 2014. godini sve programe edukacije i informacije, pripremiti krajnje korisnike koliko je to maksimalno moguće".

U sve se uključuje i Poljoprivredni fakultet u Osijeku koji će obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ponuditi sve što je aktualno ovoga trenutka, kaže dekan Vlado Guberac.

"Ono što nas čeka u narednim godinama, što nam Europa na neki način nameće i da u tom pravcu i usmjerimo OPG i njihov rad, odnosno, njihovu djelatnost. To je na nama. Na jedinicama lokalne samouprave je da to prihvate ili ne prihvate. Naš seljak teško prihvaća ono što je novo, ali jednom kad se uvjeri da je to dobro, onda ga nitko ne može u to razuvjeriti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara