I Europa zajedno sa SAD-om u ofenzivi protiv rejting agencija

I Europa zajedno sa SAD-om u ofenzivi protiv rejting agencija

Foto:  AFP (Arhiva)

"U EUROPI netrpeljivost prema svemoćnoj trojci iz New Yorka odavno ustalila kao sastavni dio političko-gospodarskih rasprava, sada se i u domovini rejtinškog trojca sprema ofenziva", pišu danas njemački mediji komentirajući odluku američkog ministarstva pravosuđa koje je podiglo tužbu protiv jedne od najutjecajnijih svjetskih rejting agencija Standard&Poor's. SAD je tako tužio agenciju za kreditni rejting zbog nezakonitog postupanja u vrijeme krize koja je izbila prije pet godina.   
 
Njemački mediji tako navode da je led po kojem se vodeće rejtinške agencije kreću očito sve tanji i tanji, te se zaključuje da iako je tužba uperena samo protiv jedne agencije, Standard&Poor´s nije bio usamljen u totalno pogrešnoj procjeni hipotekarnih dionica na američkom tržištu.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Na temelju ovih promašaja se i u Europi ovim vodećim agencijama, o kojima još uvijek ovisi sudbina mnogih zemalja eurozone, pokušava ugroziti kredibilitet. No unatoč kritikama koje traju već godinama, agencije su dosad prolazile bez posljedica jer su tvrdile da njihove objave kreditnih rejtinga nisu preporuke nego samo neobvezujuće izražavanje mišljenja. No čini se da ova obrambena strategija sada polako ostaje bez učinka", piše u svojoj analizi Deutsche Welle u kojoj se podsjeća da je  vrhovni sud SR Njemačke donio početkom godine odluku koja omogućuje tužbe protiv rejtinških agencija zbog krive procjene. 
 
Prije toga je jedan australski sud i jedan sud u New Yorku također prihvatio tužbe protiv agencija. No pravna ofenziva američkog Ministarstva pravosuđa daje cijeloj priči novu dinamiku i težinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara