I Unicredit smanjio prijašnju prognozu: Hrvatska ekonomija past će za jedan posto

I Unicredit smanjio prijašnju prognozu: Hrvatska ekonomija past će za jedan posto

Foto:

UNICREDIT je na temelju loših makroekonomskih pokazatelja objavljenih u prvom kvartalu bio primoran dodatno smanjiti očekivanja u pogledu stanja u hrvatskoj ekonomiji, pa je srezao prijašnje prognoze i prognozirao pad gospodarske aktivnosti od 1 posto.

Glavni ekonomist Zagrebačke banke, koja je u vlasništvu Unicredita, Hrvoje Dolenec, povodom objave CEE Quarterly izvještaja za treće tromjesečje 2012., kazao je kako su za smanjenu prognozu kriva nepovoljna kretanja u domaćoj potražnji, ali i nepovoljne okolnosti u EU-u što će dodatno oslabiti vanjsku potražnju i smanjiti robnu razmjenu s inozemstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći rizici za našu prognozu su kretanje investicijske aktivnosti i ekonomske aktivnosti u Europi. No, zato napominjemo da su nakon formiranja Vlade pokrenuti prvi koraci u procesu fiskalne konsolidacije i oživljavanja investicijske aktivnosti. Fiskalna konsolidacija uključuje poteze i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani. Uz izmjene u poreznom sustavu koje stabiliziraju javne financije, smanjivanjem doprinosa za zdravstvo primjerice smanjuje se teret za poduzetnike. Sljedeći su korak reforme u javnom sektoru. Upravo bi oživljavanje investicijske aktivnosti, turizam i reforme u javnom sektoru trebali stvoriti prostor za gospodarski oporavak," pojasnio je Dolenec.

"Vlada je jasno ušla u fiskalnu konsolidaciju. Stoga, ostajemo pri prognozi smanjenja proračunskog deficita sa 5,8 posto BDP-a u 2011. godini na 4,8 posto 2012. i nastavak tih kretanja u sljedećoj godini. Vidljiv je i utjecaj na rast potrošačkih cijena u ovoj godini s obzirom da se išlo u ispravljanje stvorenog jaza između tržišnih i administrativno uređenih cijena energenata, ali to ne bi trebalo narušiti dugoročniji pogled na kretanje inflacije. Monetarna politika će ostati nepromijenjena što utječe i na stabilno kretanje tečaja uz očekivano umjereno ljetno jačanje kune", dodao je Dolenec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara