I dalje blokirano odlagalište otpada Marišćina, riječka Čistoća prijavila prosvjednike

Foto: Tea Cimaš/Cropix

TREĆI dan traje blokada riječkog deponija Marišćina. Mještani priječe dovoz smeća tražeći da se na toj lokaciji prestane odlagati otpad te da se saniraju sva odlagališta u općini.

Mještani Halubja i ovu su noć proveli u blokadi Marišćine, županijskog odlagališta otpada Primorsko-goranske županije. Prema riječima glasnogovornice Kriznog eko stožera Marišćina Gorane Bardak, ne namjeravaju odustati, ali se nadaju da bi se rješenje ove situacije moglo riješiti u narednih dva-tri dana.

Mještani koji blokiraju prilaz Marišćini su svjesni da će, ako odvoz smeća ne bude moguć, kod dijela građana okolnih mjesta koji im sada daju podršku, izazvati revolt svojim postupcima.

"Mi ponavljamo da to nije namjera. Mi se nikada nećemo zalagati da se smeće jednostavno seli iz Marišćine bilo kamo i da se taj otpad adekvatno ne zbrine. S druge strane, naravno da nam nije drago da će Rijeka, ako do toga dođe, biti zatrpana smećem. Ono što samo vjerujemo je da će ta posljedica nekima otvoriti oči, odnosno barem u nekoj maloj mjeri probuditi možda neku želju da digne svoj glas, odnosno da nam se pridruži", rekla je Bardak.

Riječka Čistoća prijavila prosvjednike

Riječko Komunalno društvo Čistoća ni danas ne može na Marišćinu jer lokalno stanovništvo priječi ulaz u odlagalište otpada. "Čistoća ima sve važeće dozvole za prikupljanje i zbrinjavanje otpada na Mariščini. Ovo što se događa je protuzakonito i obratili smo se nadležnim institucijama zbog ometanja u redovnom radu", kaže glasnogovornica Čistoće Marina Babić Brusić i dodaje kako su predali zahtjev nadležnim institucijama.

"Također smo, po uputi policije, predali zahtjev općinskom sudu za izdavanje mjera uklanjanja svih onih koji ometaju ulazak u naš vlastiti posjed i obavljanje redovitih djelatnosti", kaže Babić Brusić.

Zmajlović obećava rješenje do 2014. godine

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kaže da se problem rješava i to sredstvima iz pretpristupnih fondova Europske unije.

"Do 2014. godine će biti potrebno izgraditi postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, nakon toga će taj sustav u potpunosti profunkcionirati, a u međuvremenu ću osobno inzistirati, ne samo u Rijeci, nego i u svim drugim sličnim gradovima, da se otpad koji se odlaže, prethodno obradi i da se paralelno i intenzivno radi na uvođenju odvojenog prikupljanja otpada", poručio je Zmajlović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara