"I druge članice EU će morati proći bolne reforme"

"I druge članice EU će morati proći bolne reforme"

Foto: Guliver Image / Getty Images

MINISTRICA vanjskih poslova Italije Federica Mogherini potvrdila je u četvrtak u Sarajevu kako će njezina zemlja tijekom upravo započetog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom posebnu pozornost posvetiti području zapadnog Balkana.

"Zapadni Balkan strateški je prioritet našeg predsjedanja jer će EU morati pokazati dodatno zalaganje u pomaganju potencijalnim članicama Unije", kazala je Mogherini.

Ona je turneju po državama zapadnog Balkana počela upravo u Sarajevu, istaknuvši kako to nije bio slučajni izbor jer BiH zbog svih svojih problema, ali i europske perspektive, zaslužuje posebnu pozornost.

Govoreći na forumu posvećenom predstavljanju programa mjera reformi koje je potrebno poduzeti kako bi se stabiliziralo gospodarsko i socijalno stanje u BiH, Mogherini je podsjetila na činjenicu da je nova talijanska vlada također pokrenula program "bolnih, ali nužnih" strukturalnih reformi.

Dodala je kako će kroz to morati proći i druge članice EU, a također i one koje to tek kane postati.

Ocijenila je kako je problem gospodarskog rasta izazov za cijelu Europu, kojoj treba "duboka institucionalna obnova".

"Posljednji izbori za Europski parlament pokazali su da građani traže radikalne promjene i da žele EU koja će raditi za njihovu dobrobit i biti manje birokratska", kazala je Mogherini.

BiH se mora radikalno reformirati

Dodala je kako unatoč sadašnjim poteškoćama EU i dalje nudi mogućnost za razvoj, stabilnost, mir i suživot, izrazivši uvjerenje da ljudi u BiH žele upravo to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, da bi se to dogodilo, BiH se mora radikalno reformirati, prije sveg u područjima gospodarskog razvitka i socijalne stabilnosti, ocijenila je talijanska ministrica.

"Ni domaći niti strani investitori u postojećim uvjetima nisu spremni ulagati u BiH", upozorila je Mogherini, dodajući kako je stoga jasno da se reforme više ne mogu odgađati.

Za "Sporazum za rast i zapošljavanje u BiH", koji je u njenoj nazočnosti predstavljen u Sarajevu, kazala je kako to nije nikakva "akademska vježba" već pitanje budućnosti zemlje.

Paket od šest konkretnih i bitnih mjera, koji podupiru najznačajnije međunarodne financijske institucije popust Svjetske banke (WB), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ima za cilj stvoriti funkcionalno tržište i poboljšati život običnih ljudi, kazao je posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

Preporuke, usvojene nakon višemjesečne rasprave, koje je predstavio Sorensen, odnose se na smanjenje poreznih opterećenja, uklanjanje zapreka pri zapošljavanju, stvaranje bolje poslovne klime, jačanje privatnog sektora, smanjenje korupcije i poboljšanje socijalne zaštite.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda podsjetio je kako njegova zemlja još uvijek pokušava utvrditi točne razmjere šteta nastalih tijekom poplava u svibnju, koje se sad procjenjuju na oko dvije milijarde maraka.

Pretpostavka je kako će za otklanjanje neposrednih šteta trebati najmanje tri godine, a u tom će se razdoblju morati istodobno provoditi reforme koje bi trebale oživjeti gospodarstvo i poboljšati socijalnu sliku zemlje.

"Oštra borba" protiv korupcije, jačanje vladavine prava, transparentnost u poslovanju, poboljšanje poslovnog okruženja, ulaganje u obrazovanje te bolja socijalna politika, neki su od prioriteta koje je Bevanda nabrojao kao uvjete da bi se ostvarile temeljite promjene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara