I u SDP-u rade rodijačke veze: Nećak Marina Jurjevića imenovan u Nadzorni odbor Jadroplova

I u SDP-u rade rodijačke veze: Nećak Marina Jurjevića imenovan u Nadzorni odbor Jadroplova

Foto: Index

VLADA RH imenovala je nove članove Nadzornog odbora Jadroplova. Među četvero novih članova nalazi se i Miro Jurjević, nećak Marina Jurjevića Baje, šefa splitskog SDP-a. Uz Jurjevića, povjerenje Vlade dobili su i Marko Šundov, inženjer iz Brodotrogira, Andrea Vrgoč, županijska vijećnica SDP-a i zaposlenica T-mobilea te Ksenija Koščević - Čuvalo, pravnica Ministarstva pomorstva. 

Baja i nećak navodno i nisu u slozi?

Navodno imenovanje Mira Jurjevića nema veze s njegovim stricem. Kažu nam dobro obaviješteni izvori da i nisu u nekoj slozi. Da nije onda u pitanju diverzija Ranka Ostojića?

Bez obzira na sve, sasvim je sigurno da će biti prigovora, jer imenovanje po rodijačkom kriteriju trebalo bi predstavljati nešto čemu SDP-ovci ne bi smjeli biti skloni, s obzirom da se upravo Baja godinama vrlo žestoko borio protiv nepotizma. I onda se užasnuo kada je čuo da nekima nije po volji što mu se sestra od žene zaposlila u Banovini. 

"Imenovala me Vlada, a ne Marin Jurjević"

Miro Jurjević je diplomirani inženjer brodostrojarstva i posljednje dvije godine radi u Upravi za sigurnost plovidbe splitske Lučke kapetanije. Naši izvori u SDP-u ga hvale kao vrsnog stručnjaka, tvrde da se radi o pravom čovjeku za Nadzorni odbor Jadroplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miro Jurjević ne vidi problem u svom imenovanju. "Mene je imenovala Vlada, a ne Marin Jurjević. To me tako može pratiti cijeli život. Ja imam svoj život, a moj stric svoj. Nitko mi ne može prigovoriti da nisam kvalificiran za ovaj posao", kazao je Indexu Miro Jurjević.

Ovo mu je, inače, prvi Nadzorni odbor. Dosad nije imao iskustva takvog tipa. "Davno sam bio i u Upravnom vijeću Pomorskog muzeja, ali na tu me dužnost postavio Grad Split", kaže Jurjević.

Debeljaku zajedno sa škverom i Jadroplov?

Još se ne zna tko će biti novi šef Nadzornog odbora. Navodno najbolje stoji Šundov, a prilika bi se možda dala i Koščević - Čuvalo, koja ima dosta iskustva u oblasti pomorstva.

Iskustvo je svakako poželjno jer Jadroplov grca u velikim poslovnim poteškoćama. 2010. godinu zaključili su s gotovo 50 milijuna kuna gubitka, a postoji i realna šansa da Tomislav Debeljak zajedno sa Brodosplitom, dobije na pladnju i Jadroplov, s obzirom da mu je splitski škver s 20-ak milijuna dolara potraživanja najveći vjerovnik.

Završila era Krune Peronje

Kako bilo, završila je era nadzornog odbora Krune Peronje, bivšeg šefa Splitsko-dalmatinskog HDZ-a. Odbor je vodio premda kao odvjetnik to nije smio, hvalio se odličnim rezultatima, a na koncu je zbog previsokih plaća članova Uprave došao i na metu DORH-a. Vlada je opozvala i njegove stranačke drugove, profesora hrvatskog jezika s Hvara Sergia Bracanovića i dosadašnjeg predsjednika Tomislava Lovrića, koji je prije par mjeseci uskočio na čelo Odbora zbog afere s previsokim direktorskim plaćama koje je Peronja branio do zadnjeg trenutka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara