IDMC: Zbog ratova raseljeno 38 milijuna ljudi

IDMC: Zbog ratova raseljeno 38 milijuna ljudi

Foto: Hina

OKO 38 milijuna osoba raseljeno je u vlastitoj zemlji zbog nasilja i internih sukoba, posebno u Siriji i Ukrajini, što predstavlja rekordnu brojku, piše u izvješću koje je u srijedu u Ženevi objavila norveška nevladina organizacija, Vijeće za raseljene (IDMC).

"Radi se o najlošijim brojkama vezanim uz osobe primorane na interno raseljavanje unazad jedne generacije, što dokazuje da smo potpuno zakazali u zaštiti nevinih civila", kazao je Jan Egeland, glavni tajnik Norveškog vijeća za izbjeglice (NRC), kojeg je dio IDMC.

Tih 38 milijuna osoba jednako je stanovništvu tri velegrada - Londona, New Yorka i Pekinga, dodaje nevladina organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U odnosu na 2014. ta je brojka u porastu za 14,1 posto.

Samo u 2014. bilo je 11 milijuna novo raseljenih osoba, a 60 posto ih živi u pet zemalja: Iraku, Južnom Sudanu, Siriji, DR Kongo i Nigeriji. Konkretno to znači da je 2014. dnevno 30.000 osoba napustilo svoj dom.

Irački civili bili su najviše pogođeni unutarnjim raseljavanjem 2014., s najmanje 2,2 milijuna osoba koje su napustile svoje domove.

Najmanje 40 posto sirijskog stanovništva, što je svjetski rekord, napustilo je svoje domove i pronašlo sklonište drugdje u zemlji. To predstavlja 7,6 milijuna osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara