IFIMES odbacuje optužbe Stožera u vezi Kosor: "I Tuđman je bio počasni građanin Vukovara i general JNA"

Foto: Index

MEĐUNARODNI institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane odbacio je danas optužbe Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koje je Stožer iznio u svojem zahtjevu da se Jadranki Kosor oduzme titula počasne građanke Vukovara.

Stožer iznosi niz insinuacija o IFIMES i pojedinim njegovim članovima, pokušavajući na taj način iz unutarnjopolitičkih potreba diskreditirati bivšu premijerku Jadranku Kosor, stoji u priopćenju IFIMES.

Stožer je optužio Jadranku Kosor da je "dopustila nasilje vladajućih nad zakonom i žrtvom Vukovara", te joj predbacuje da je odbila sastanak svih počasnih građana Vukovara o pokretanju dijaloga i opstruirala inicijativu za saborskom raspravom o tome, a kao pojašnjenje za njezine navodne grijehe ističe da je ona potpredsjednica IFIMES u kojem su i "nelustrirani" Budimir Lončar, Stipe Mesić i genaral JNA Blagoje Grahovac.

Povezivanje Jadranke Kosor s generalima JNA je u najmanju ruku zlonamjerno s obzirom na njezino dosadašnje političko djelovanje i sve što je napravila za hrvatske branitelje, te u promoviranju europskih vrijednosti, ističe IFIMES u priopćenju koje potpisuju njegovi direktori Bakhatyar Aljaf i Zijad Bećirović.

Ako je netko general ne znači da je automatski ratni zločinac, a generali koji su članovi IFIMES nisu niti optuženi za ratne zločine. Iz Instituta podsjećaju da je i prvi hrvatski predsjednik i počasni građanin Vukovara Franjo Tuđman također nekad bio general JNA.

IFIMES smatra da "određene političke strukture i obavještajno podzemlje" u Hrvatskoj zloupotrebljavaju situaciju u Vukovaru kao simbolu hrvatskog stradanja u Domovinskom ratu radi političkog obračuna s Mesićem, Kosor i svima koje smatraju političkom konkurencijom. U tu svrhu koriste činjenicu da je IFIMES 2011. dodijelio tadašnjoj hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor priznanje za osobu godine, koje joj je uručio predsjednik Savjeta Instituta Craig T. Smith, bivši politički direktor Bijele kuće.

Podsjetimo, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara Vijeću grada Vukovara poslao je jučer zahtjev da se bivšoj premijerki Jadranki Kosor oduzme status počasne građanke grada Vukovara, ali o tome ipak nije bilo rasprave na sjednici Gradskog vijeća grada Vukovara.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo za Index je rekao kako je na sjednici Vijeća samo spomenuta ova inicijativa Stožera te da još nisu o tome raspravljali.

"Jedino što zasad o ovom mogu reći da je to krajnje neprimjeren zahtjev Stožera", kratko je rekao Sabo.

Jadranka Kosor je za Index je rekla kako taj uradak Stožera vrvi neistinama. Demantirala je napise Stožera da je ona vladajućima dopustila nasilje u Vukovaru i da je obila sastati se s ostalim počasnim građanima Vukovara.

"Laž je i da sam odbila potpisati inicijativu za saborskom raspravom o ovoj tematici, u slučaju Vukovara imam svoje prijedloge i oni se znaju. Ovo je način kojim se pokazuje da HDZ i HSP u Vukovaru mogu sve. Ovaj pamflet doživljavam kao napad na sebe i to je svojevrstan udarac u trenu kad je poznato u kakvim okolnostima se nalazim", rekla je Kosor.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara