Index doznaje: Visoki Trgovački sud poništio odluku suca Kolakušića za Industrogradnju!

Index doznaje: Visoki Trgovački sud poništio odluku suca Kolakušića za Industrogradnju!

Screenshot: HTV

KAKO doznaje Index visoki Trgovački sud ukinuo je odluku suca Mislava Kolakušića kojom je odbacio žalbu Industrogradnje kao nepravovremenu te je predmet  za Industrogradnju vratio prvostupanjskom sudu na ponovan postupak! Kako doznajemo u Rješenju Trgovačkog suda stoji i kako će umjesto Kolakušića predmet voditi drugi sudac. Prema našim informacijama riječ je o sucu Anti Galiću. 
 
Prema obrazloženju suda, Kolakušić nije htio izvesti dokaze koji bi pokazali ispravnost njegove odluke da je žalba Industrogradnje bila nepravovremena te su se odlučili žalbeni postupak predati novom sucu. 
 
Spis ide drugom sucu 
 
Podsjetimo kako je Kolakušić još u srpnju ove godine proglasio predstečajnu nagodbu Industrogradnje kao nedopuštenu. Industrogradnja se na rješenje žalila te je zatražila izuzeće suca Kolakušića.
 
Nedavno se Industrogradnja žalila i na adresu Ministarstva pravosuđa te zatražila zaštitu zbog "namjernog odugovlačenja sklapanja predstečajne nagodbe" i "hotimičnog guranja tvrtke u stečaj". Prema presudi Visokog Trgovačkog suda stvari za Industrogradnju počele su se kretati u pozitivnom smjeru. 
 
Naime Visoki trgovački sud u svom obrazloženju opisuje sve probleme koje je imao sa sucem Kolakušićem koji sudu nije na vrijeme predao cjelokupnu dokumentaciju. Isto tako  može se vidjeti kako je Visoki trgovački sud od Kolakušića zatražio da dodatno obrazloži svoje rješenje te da izvede dokaze koje je Industrogradnja predložila, no ovaj je to odbio.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema rješenju spis će se dodijeliti drugom sucu koji mora izvesti tražene dokaze i vratiti spis Visokom trgovačkom sudu na konačno odlučivanje!  
 
Slijede li tužbe zbog odugovlačenja postupka?
 
S obzirom da se cijeli slučaj odugovlačio gotovo pet mjeseci špekulira se kako bi Industrogradnja mogla podnijeti vrlo visoki odštetni zahtjev prema RH, a sve glasnije su i špekulacije na Trgovačkom sudu da bi zbog navodnog kršenja zakona za štetu iznimno mogao biti tužen i osobno sudac Kolakušić, premda prema zakonu uživa imunitet kao sudac. Kako doznajemo iz pravosudnih krugova, sucu Kolakušiću navodno se više ne dodjeljuju predstečajne nagodbe na odlučivanje. 
 
Podsjetimo, sudac Mislav Kolakušić postao je predmet interesa šire javnosti kada je dao na procjenu Zakon o predstečajnim nagodbama na Ustavni sud. To je izazvalo gotovo paničnu reakciju ministra financija Slavka Linića, ali i dijela Vlade. 
 
Sudac Kolakušić smatra da se u predstečajnom postupku  dužnik nalazi u puno povoljnijoj, odnosno neravnopravnoj tržišnoj utakmici sa svojim vjerovnicima. Isto tako postavlja se i pitanje zašto bi itko u Hrvatskoj platio svoj dug kada već može pokrenuti postupak predstečajne nagodbe i otpisati većinu duga. 
 
Osim Industrogradnje zaustavio je i predstečajni postupak Dalekovoda. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara