Index doznaje: Zapeo ugovor o privatizaciji Brodosplita, Europska komisija traži izmjene!

Foto: Arhiva

PREMDA se očekivalo da će pregled ugovora između Vlade RH i DIV-a za preuzimanje Brodosplita biti puka formalnost, čini se da se situacija iskomplicirala. Europska komisija navodno je zaustavila privatizaciju. Premda su posljednjih dana počele kolati informacije da je prodaja splitskog škvera stopirana, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, tvrdi da tome nije tako.

Dodatni podaci

"Traže se dodatni podaci, elementi vezani za ugovor. Mogu potvrditi da je u tijeku daljnja razmjena podataka", kratak je bio Grčić.

I on je čuo za crne vijesti da je privatizacija zaustavljena, no tvrdi da to ne odgovara istini.

"Svi se nadamo da će se to već jednom završiti, po mogućnosti što prije", optimističan je Grčić.

"Istina je da se traže dodatni podaci, ali u ovom trenutku nemam više informacija", kazao nam je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Podjela rizika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako neslužbeno doznajemo, navodno je zapelo oko podjele rizika, odnosno obaveze Vlade i DIV-a da drži stvari pod kontrolom u splitskom škveru, što podrazumijeva milijune kuna koje će se utrošiti na pokrivanje gubitaka, isplatu otpremnina, i sl. Debeljak je u obavezi pet godina, a Vlada samo tri. Navodno brojke nisu sporne, ali bi država također trebala u obavezi biti na raspolaganju pet godina. Za sanaciju se kani odvojiti 1,2 milijardu kuna.

Godine prolaze, a Debeljak ostaje

Trakavica oko splitskog škvera rastegla se preko svake mjere. Ni milijuni kuna koje je Vlada spremila za spas brodogradnje u Splitu očito nisu bili dovoljni. Neki dan je na čekanje poslano još 350 radnika, sada ih otprilike pola radi, a pola prima plaću na čekanju. Gubici škvera na dnevnoj razini procjenjuju se na dva milijuna kuna. Jedino što se gradi dva su heavy liftera za Nizozemce.

Mnogi su već osporavali akviziciju Tomislava Debeljaka, koji je bio jedini zainteresiran za Brodosplit na natječaju koji je raspisala još Vlada Jadranke Kosor. Poseban je problem što je od sklapanja ugovora prošlo toliko godina. U međuvremenu se dosta toga promijenilo pa i razmišljanja Tomislava Debeljaka o tome što bi se trebalo zapravo (g)raditi u škveru. Od silne flote novogradnji neće biti ništa, vlasnik DIV-a u cijeli posao ulazi s 50 milijuna kuna vlastitog kapitala, što je mnogima bilo krajnje neprihvatljivo. Ne i Europskoj komisiji koja je dala zeleno svjetlo. U svemu je, dakako, sporno i što je novi vlasnik Brodosplita optuženik za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i tri milijuna kuna štete u državnoj blagajni. 

Novom članu Uprave prije dvije godine isplatili 98 tisuća kuna otpremnine

Neki dan je došlo i do promjene na čelu Brodosplita. Vlada je odlučila da Nadzorni odbor preuzme Upravu. Umjesto Srđana Kovača, koji je splitski škver vodio posljednjih nekoliko godina, došli su Vlado Kessler i Antun Čagalj, kojem je prije samo dvije godine isplaćeno 98 tisuća kuna otpremnine, samo valjda da bi se shvatilo kako se bez njega ipak ne može.

Zahtjevi Europske komisije bez sumnje će odgoditi privatizaciju splitskog škvera, što bi moglo dovesti u pitanje poslovanje i plaće za 3.500 radnika. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara