Indexu potvrđeno: HNS pred odlukom da idu samostalno na izbore bez SDP-a

Indexu potvrđeno: HNS pred odlukom da idu samostalno na izbore bez SDP-a

Foto: FAH

U MEDIJIMA su se u posljednja 24 sata pojavile informacije prema kojima su u HNS-u nezadovoljni ponudom SDP-a da se pridruže Narodnoj koaliciji u kojoj bi uz njih trebali biti i SDP, HSS i HSS-u te da su SDP-u zaprijetili samostalnim izlaskom na izbore.

Informaciju je Indexu potvrdio visoki izvor iz HNS-a.

"U odnosu na prošle paramentarne izbore, SDP nam je ponudio lošija mjesta na izbornim listama ne samo u 3. izbornoj jedinici kako se prvo govorilo nego i u drugim jedinicama. To je apsolutno lošija ponuda nego što ju je HNS dobio od SDP-a na prošlim izborima", rekao je Indexov izvor iz HNS-a.

Potvrdio nam je da će ta stranka inzistirati na istim uvjetima koje su imali prije manje od godinu dana i da od toga neće odstupati.

"Ako ne bude tako mi smo jako blizu odluke o samostalnom izlasku na izbore. I inače je Središnji odbor donio odluku da se ide na samostalno, a da se predizbornoj koaliciji sa SDP-om da šansa. Mi se pripremamo kao da idemo samostalno na izbore", rekao je za Index izvor iz vrha HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas bi se trebao održati novi sastanak između predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka uz kojeg će na sastanku navodno biti prisutni i tajnik stranke Srećko Ferenčak, ali i Matija Posavec i Predrag Štromar.

Varaždinski župan i zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar revoltiran ponašanjem SDP-a, vezano uz dogovore oko zajedničkog izlaska na predstojeće parlamentarne izbore,  zaprijetio je danas, a što su prenijeli pojedini nacionalni mediji, izlaskom HNS-a iz koalicije i samostalnim nastupom te stranke na izborima. U izjavi za Hinu Štromar je rekao da se ne radi o pobuni već je njegov interes zalaganje za sjever Hrvatske.

"Ovo nije nikakva pobuna, ovo je isto što sam radio i do sada - zalaganje za Sjever Hrvatske. Politika za mene nije igra već na politiku gledam kao na odgovornost prema građanima. Ako od političkih partnera ne možemo dobiti podršku i suglasnost za ključne projekte na našem Sjeveru, onda ne vidim svrhu koalicije, kao ni svrhu političkih partnerskih odnosa", izjavio je Štromar.

"Isto tako, od koalicijskih partnera je za očekivati da će ispuniti obećanja, ako nije tako, onda također koalicija nema svrhu", dodao je. 

Na prošlim izborima HNS je na listama koalicije Hrvatska raste imao 24 kandidata od čega je sedam mjesta bilo ''dobitnih''. Uz to su preferencijalnim glasovima dobili još dva mandata. Osvojili su više od 100.000 preferencijalnih glasova. Jedan od tih mandata je dobio upravo Predrag Štromar.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara