Industrijska proizvodnja i dalje u padu: Najveći pad od 27,3 posto u brodogradnji

Foto: scx.hu

U STUDENOM je industrijska proizvodnja nastavila s negativnim godišnjim stopama pada iako stope pada bilježe usporavanje posljednjih pet mjeseci što je djelomično i posljedica niske prošlogodišnje baze.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) industrijska proizvodnja je u studenom zabilježila pad od 0,8% na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast od 3 posto, stoji u analizi RBA.
 
Promatrajući prema kategorijama GIG-a pad proizvodnje zabilježen je u kategorijama intermedijarnih proizvoda (-8,3% godišnje) te energije (-6,6% godišnje) dok proizvodnja kapitalnih proizvoda, trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju bilježe rast proizvodnje na godišnjoj razini.
 
Promatrajući prema kategorijama NKD-a visoke godišnje stope pada nastavljaju bilježiti proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (uglavnom brodogradnja) od 27,3% godišnje, te proizvodnja duhanskih proizvoda (-26,2%), a u studenom su snažne godišnje stope pada nastavljene i u kategorijama proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-53,8%), te proizvodnje električne opreme (-28,9%).
 
S druge strane, snažne godišnje stope rasta proizvodnje bilježe kategorije proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (+142,6%), proizvodnja pića (+46%), proizvodnja metala (+25,9%) te proizvodnja kože i srodnih proizvoda (+26,5%) i ostala prerađivačka industrija (+25%).
 
Promatrajući kumulativno od siječnja do studenog industrijska proizvodnja je za 1,9% niža u odnosu na isto razdoblje lani uz izraženi negativan doprinos proizvodnje duhanskih proizvoda i proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava.
 
"I u posljednjem ovogodišnjem mjesecu očekujemo nastavak negativnih trendova u industrijskoj proizvodnji. Poticaj oporavka i rasta gospodarstva u sljedećoj godini trebao bi doći od investicijskih aktivnosti, kako javnih tako i privatnih, što bi se trebalo pozitivno odraziti i na kretanje u industrijskoj proizvodnji u godini pred nama, stoga u 2014. godini očekujemo pozitivnu stopu rasta u industrijskoj proizvodnji." smatraju analitičari RBA.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara