Industrijska proizvodnja u veljači pala za 4,1 posto!

Ilustracija: Index

DRŽAVNI zavod za statistiku danas je objavio da je industrijska proizvodnja u veljači neočekivano pala za 4,1 posto na godišnjoj razini.

Kako se ističe, to je posljedica slabe domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja kompanija uslijed pristupanja Europskoj uniji. DZS je izašao s informacijom da je industrijska proizvodnja u veljači oslabila za tri posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču prošle godine pala za 4,1 posto.

Radi se o znatno slabijem rezultatu od očekivanoga. Naime, analitičari su nešto ranije predviđali da će kretanje industrijske proizvodnja biti između pada od 2,6 posto do rasta od 1,7 posto.

Podsjećamo, industrijska proizvodnja je  siječnju neočekivano porasla za 3,4 posto, što je bio prvi rast proizvodnje od kolovoza prošle godine. Uslijedio je oštar pad u veljači pa je u prva dva mjeseca ove godine industrijska proizvodnja ukupno oslabila za 0,5 posto.

Stopa nezaposlenosti i dalje na najvišoj razini u posljednjih deset godina

Najviše je, čak 12,4 posto, potonula proizvodnja kapitalnih proizvoda, a slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju s padom od 9,5 posto. Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju oslabila je 1,9, a proizvodnja energije 0,9 posto.

Podsjećamo, DZS je prije tjedan da izvijestio da je stopa registrirane nezaposlenosti u veljači bila 21,9 posto. Stopa je ostala nepromijenjena u odnosu na siječanj te i dalje na najvišoj razini u posljednjih deset godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara