Iran i Rusija jačaju vojnu suradnju

Iran i Rusija jačaju vojnu suradnju

Foto: Hina (Ilustracija)

IRAN i Rusija potpisali su protokol o jačanju bilateralne "vojne suradnje radi zajedničkih interesa" dviju zemalja, tijekom posjeta Teheranu ruskog ministar obrane Sergeja Šojgua.

Taj dogovor o "jačanju suradnje u održavanju mira, jamčenju sigurnosti i regionalne i međunarodne stabilnosti i borbi protiv separatizma i ekstremizma" potpisali su Šojgu i njegov iranski kolega Hosein Dehghan, prema službenoj stranici iranskog ministarstva obrane.

Dvije zemlje će također surađivati u "vojnoj obuci i organiziranju zajedničkih vježbi".

"Nadamo se da će potpisivanje tog protokola omogućiti razvoj vojne suradnje između Rusije i Irana koja ima ključnu ulogu jamčenja sigurnosti u regiji", rekao je Šojgu, najviši ruski vojni dužnosnik koji je posjetio Iran od 2002., prenose iranski mediji.

Dvije zemlje pod američkim i europskim sankcijama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
General Dehghan je izjavio na državnoj televiziji da dvije zemlje dijele zajedničku analizu makropolitike Sjedinjenih Država, njezinoj ingerenciji u regionalnim i međunarodnim aferama i potrebi suradnje u borbi protiv uplitanja stranih sila u regiju.

Iran i Rusija su na meti gospodarskih sankcija Sjedinjenih Država i europskih zemalja, Teheran zbog svog nuklearnog programa i Rusija zbog uplitanja u ukrajinsku krizu.

Dvije zemlje, koje su se dodatno zbližile posljednjih godina u gospodarskoj domeni, podržavaju režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Odnosi s Rusijom, dugo glavnim opskrbljivačem naoružanja Irana, obilježeni su neslaganjima od početka međunarodne diplomatske krize oko spornog nuklearnog programa Teherana.

Moskva je 2010. poništila ugovor zaključen tri godine ranije o isporuci protuzračnih raketa S-300, vrijednog 800 milijuna dolara, primjenom UN-ovih sankcija protiv Teherana. Iran traži četiri milijuna dolara odštete.

Dvije zemlje su također odlučile riješiti problem S-300, dodaje se na internetskim stranicama iranskog ministarstva obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara